Un nou informe de l’Observatori Mèdia.cat quantifica la presència mediàtica de Ciutadans a les tertúlies

16/12/15 a les 8:29 am

L’estudi del periodista Daniel Camon i l’analista Sílvia Martin analitza les aparicions dels dirigents de C’s a les tertúlies espanyoles i catalanes

L’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, amb el suport de la Fundació Catalunya Fons, presenta un nou informe sobre tractament mediàtic que porta per títol “Anàlisi de la presència de Ciutadans als mitjans de comunicació”. A l’estudi, el periodista Daniel Camon i l’analista Sílvia Martín fan una anàlisi de la presència d’aquest partit polític als mitjans de comunicació, tant a nivell quantitatiu –quants cop hi apareixen i amb quina freqüència- com a nivell qualitatiu –amb quina actitud es fa l’entrevista? Sobre quins temes pregunten els periodistes que els entrevisten? L’informe ha analitzat les tertúlies on han aparegut dirigents de Ciutadans dels mitjans espanyols i catalans durant les 7 setmanes que van des del 28 de setembre fins al 15 de novembre. L’informe es pot llegir sencer al web de Mèdia.cat.

Conclusions quantitatives

L’estudi confirma que Ciutadans té una elevada presència en els mitjans de comunicació. Durant les 49 setmanes analitzades, els dirigents de Ciutadans han fet 176 aparicions en mitjans, de les quals, 15 en premsa, 62 en ràdio i 99 en televisió. Es tracta de mitjana de gairebé 4 aparicions (3’60) al dia en alguna tertúlia de mitjans espanyols i catalans. Alguns dies, la freqüència augmenta i oscil·la entre 8 i 10 aparicions diàries fins a arribar al seu rècord de 12 aparicions en mitjans el 9 de novembre.

Per format comunicatiu, en televisió destaca la cobertura de La Sexta, amb un total de 24 aparicions, seguida de 13TV, amb 18. A La Sexta hi surten amb una freqüència promig d’una vegada cada dos dies i les dades demostren que hi ha setmanes en què intervenen en aquesta TV de Atresmedia fins a 4 ocasions. En ràdio, RNE és l’emissora en què els dirigents de Ciutadans tenen més aparicions, amb 11 en total. La segueixen la SER, amb 10 intervencions, i la COPE, amb 9. En premsa escrita –ja sigui en paper o digital-, el diari que dóna més protagonisme a Ciutadans és EL PAÍS, amb 3 entrevistes. Per programes, l’espai en el qual intervenen més els representants de Ciutadans és Las Mañanas de Cuatro, amb 13 aparicions en els 49 dies de l’estudi, la qual cosa representa una entrevista cada 3,7 dies. En segona posició es troben El Cascabel, de 13TV i Al Rojo Vivo, de La Sexta, amb 11 presències de Ciutadans en aquests 49 dies.

Inés Arrimadas és la dirigent de C’s amb més presència a les tertúlies durant el període analitzat amb un total de 64 aparicions, la qual cosa significa que s’ha entrevistat més d’una vegada al dia als mitjans. El dia de màxima activitat de la diputada és el 9 de novembre, en què és entrevistada fins a 6 vegades en una sola jornada. Pel que fa al líder del partit, Albert Rivera, apareix en 39 ocasions durant el període d’estudi. La setmana del 12 al 18 d’octubre és entrevistat 7 vegades i fa un cara a cara, el de Salvados amb Pablo Iglesias. Hi ha diversos dies en què és entrevistat tres vegades i n’hi ha un que l’entrevisten 4 cops en una sola jornada.

Conclusions qualitatives

Per analitzar de forma qualitativa les intervencions mediàtiques dels representants Ciutadans s’han triat els 3 mitjans de comunicació – un de televisió, un de ràdio i un de premsa- que més espai comunicatiu han donat al líder del partit, Albert Rivera. Així s’han analitzat les seves aparicions a La Sexta, Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) i El País.

Segons s’ha pogut constatar, a les entrevistes dels principals mitjans dels grans grups de comunicació s’hi destaca principalment la referència a les expectatives de victòria de Ciutadans i els possibles pactes després de les properes eleccions espanyoles o sobre el conflicte polític català. Cap dels tres mitjans no pregunta al representant de Ciutadans per temes controvertits del seu partit com ara els casos de corrupció que afecten la seva formació, ni pels vincles d’alguns dels seus militants amb l’extrema dreta ultranacionalista espanyola, entre altres qüestions.

Barcelona, 16 de desembre de 2015

INFORME COMPLET: La construcció mediàtica de Ciutadans

Albert-Rivera-LaSexta