L’assassinat de la transsexual Lyssa a Alacant centrarà la presentació de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics a València

19/10/16 a les 10:22 am

Aquest dijous 20 d’octubre, es presenta el darrer Anuari dels Silencis Mediàtics Media.cat a València, el projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils que recull, en forma de reportatges d’investigació, els temes que han passat per alt als principals mitjans del país.

La presentació del projecte es farà a partir de les 10 del matí a l’aula 406 de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València i hi participaran: Dolors Palau, professora de Periodisme de la UV; Beatriz Garrote, directora de Barret; Elisenda Rovira, coordinadora de l’Anuari; Isabel Villar, autora de l’article L’assassinat de la transsexual Lyssa, inclòs a l’Anuari; i Mar Ortega, vocal de delictes d’odi de Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. L’acte, que és públic I gratuït, està organitzat per la mateixa Facultat de Comunicació, la productora audiovisual Barret i el Grup Barnils.

L’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics és un projecte inspirat amb la iniciativa nord-americana Project Censored que neix l’any 2010 amb la intenció de treure a la llum els temes que els mitjans de comunicació han passat per alt durant el darrer any. Al llarg dels cinc anys de vida del projecte, s’han publicat gairebé 70 reportatges d’investigació de temàtiques socials, econòmiques i polítiques de Catalunya, País Valencià i Illes Balears. Alguns dels temes publicats en les darreres edicions han tingut després un ressò mediàtic important, com és el cas Palma Arena, la vulneració de drets al CIE, la SICAV de la família Borbó o les xifres del frau fiscal.

Entre els 12 silencis mediàtics d’aquest any cal destacar el de l’assassinat de la transsexual Lyssa, morta el 22 de juliol de 2015 víctima d’una brutal pallissa. És la tercera dona que mort per un crim d’odi al País Valencià i Catalunya, dos territoris que encapçalen els rànquing d’assassinats per aquesta motivació. L’Anuari també es fixa en les inversions governamentals de les diferents comunitats autònomes amb el futbol, especialment de la valenciana, que subvenciona els gran clubs esportius tot i tenir un enorme deute amb hisenda. El lobby hoteler balear, la multinacional Iberpotash, el suïcidi d’una interna en un centre d’aïllament o el ‘top ten’ de les escoles d’elit són alguns dels temes dels quals també parla l’Anuari d’enguany.

L’Anuari dels silencis mediàtics es finança anualment a través d’una campanya de micromecenatge i compta amb el suport de la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes i de sis facultats de periodisme de les universitats següents: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat de València, Universitat de Vic i Universitat de Lleida.

València, 19 d’octubre de 2016

anuari_valencia