La persecució contra Julian Assange posa en risc el dret a la informació

27/05/19 a les 5:34 pm

Julian AssangeImatge: ACN.

Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils considerem que la persecució contra Julian Assange, fundador de Wikileaks, és un atac sense precedents al dret a la informació. A la preocupació per la detenció d’Assange a Londres el passat mes d’abril, s’hi suma ara la recent actuació de la Fiscalia nord-americana contra ell, que posa en risc la tasca del periodisme d’investigació, essencial per al control del poder en les societats democràtiques.

Dijous passat vam conèixer que la Fiscalia dels Estats Units ha acusat Julian Assange, fundador de Wikileaks, d’haver violat la llei d’espionatge nord-americana. Els fiscals li imputen 17 nous càrrecs contra la seguretat nacional, pel seu rol en obtenir i publicar documents militars i diplomàtics secrets l’any 2010.

Aquesta decisió de l’administració Trump podria establir un precedent perillós, als Estats Units però també arreu del món, per criminalitzar futures accions periodístiques de temes de seguretat nacional. La persecució de la Fiscalia americana obre una porta per criminalitzar activitats que són crucials per als periodistes d’investigació que escriuen sobre afers de seguretat nacional: animar les fonts a proporcionar informació secreta amb valor informatiu, obtenint-la sense el permís del govern i després publicant-ne trossos. És irrellevant si es considera que Assange és periodista o no ho és: en termes de llibertats de premsa, el que importa és que les activitats ‘periodístiques’ –siguin dutes a terme per a un «periodista» o qualsevol altra persona– quedin fora de tota criminalització.

Instem les organitzacions periodístiques, els professionals de la informació i tota la ciutadania compromesa en la defensa dels drets civils i polítics bàsics a mantenir-se alerta davant d’un nou atac al dret a la informació.