Mèdia.cat publica un nou informe sobre el judici de l’1-O

30/07/19 a les 9:52 am

Mèdia.cat analitza 63 editorials sobre el judici publicats a ‘El Mundo’, ‘La Razón’, ‘ABC’ i ‘El País’ entre febrer i juny de 2019

Els diaris pressuposen la culpabilitat dels dirigents independentistes i n’exigeixen la condemna, ignorant fets que beneficien els acusats o que perjudiquen l’acusació

Mèdia.cat, l’Observatori Crític dels Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, publica l’informe “Editorials que sentencien. El judici de l’1-O, a la premsa impresa de Madrid”. El document, elaborat pel periodista Joan Canela i editat amb el suport de la Fundació Catalunya, analitza 63 editorials que els quatre diaris impresos a Madrid –El País, La Razón, ABC i El Mundo– han dedicat al judici de l’1-O entre els mesos de febrer i juny de 2019.

L’estudi conclou l’absoluta manca de pluralitat entre la premsa impresa d’àmbit espanyol, ja que tots quatre diaris coincideixen a pressuposar la culpabilitat dels dirigents independentistes jutjats i n’exigeixen la condemna -atorgant veracitat als presumptes delictes que es jutgen, afirmant l’existència de violència i negant que aquest sigui un procés polític–, si bé el llenguatge d’El País es desmarca lleugerament del dels altres tres.

Per defensar aquest posicionament, s’amaguen esdeveniments clau que beneficien els acusats o perjudiquen l’acusació, com la petició de l’ONU del seu alliberament, el paper de Vox com a acusació popular o les imatges de violència policial durant l’1-O; i en sentit contrari es remarquen i destaquen fets com la inadmissió al Tribunal d’Estrasburg del recurs de Carme Forcadell o les declaracions de testimonis de la defensa que contradiuen la seva estratègia. En almenys un cas s’ha mentit de forma flagrant per generar la sensació d’uns fets molt greus, quan El Mundo assegura que el 20 de setembre es va «assaltar» la conselleria d’Economia.

L’estudi també detecta un ús constant de llenguatge fortament connotat, des de l’insult fins als termes bèl·lics i militars o que pressuposen l’existència de violència. Anomenar els acusats «colpistes» de forma continuada implica una vulneració flagrant de la presumpció d’innocència a la qual els mitjans estan obligats per l’article 5 del Codi deontològic de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE). No s’ha detectat cap cas en què es dubtés de la culpabilitat dels encausats, es recordés que encara són innocents, es demanés respecte pels seus drets o es fes esment d’aquesta presumpció. Les quatre capçaleres han coincidit també en la defensa acrítica de les institucions espanyoles.

Els editorials de la premsa expressen posicionaments de les respectives capçaleres i són articles d’opinió, no pas informació, però això no els eximeix de cenyir-se als fets. A més, cal tenir en compte la capacitat dels quatre diaris tradicionals de Madrid per marcar agenda i crear climes socials determinats.

Podeu llegir i descarregar l’informe en aquest enllaç.

Attached Files: