La investigació d’El Periódico sobre els casos de pederàstia als Maristes, guanyadora del Premi Barnils 2016

13/12/16 a les 10:12 pm

El Grup Barnils ha guardonat els periodistes d’El Periódico Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez amb el Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació 2016 a obra publicada per la investigació sobre els presumptes casos d’abusos sexuals que van tenir lloc en diferents escoles religioses dels Maristes durant anys. El premi, valorat en 700€, s’ha conegut aquest dimarts, 13 de desembre, a la gala de lliurament que s’ha fet a la Sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Enguany el guardó ha comptat amb el suport de Bonpreu-Esclat, l’Ajuntament de Sant Cugat, el Col·legi de Periodistes, la DO Terra Alta, el Born CCM i el diari ARA.

La investigació de Sánchez, Albalat i Ibáñez va estirar del fil de la denúncia que cinc exalumnes de l’escola religiosa dels Maristes havien interposat contra un professor de gimnàstica per abusos sexuals. Al llarg de les setmanes següents, els periodistes van continuar investigant el ja anomenat ‘Cas Maristes’ i van fer aflorar fins a 43 casos de pederàstia a diversos centres dels religiosos. L’escàndol ha provocat que la Generalitat, per mandat del Parlament, s’hagi presentat com a acusació particular en el cas i el Departament de Justícia hagi demanat al govern espanyol canviar el Codi Penal per allargar el temps de prescripció dels delictes d’abusos a menors. A l’hora d’escollir els guardonats, el jurat del premi ha valorat especialment, i per unanimitat, la “transcendència que ha tingut la investigació del periodistes tant a nivell social com institucional i l’aposta sostinguda en el temps”, segons ha explicat el president del Grup Barnils, Ferran Casas, en el seu parlament a la gala (recupereu el discurs aquí).

Casas ha destacat “l’altíssim nivell” de tots els originals rebuts a obra publicada i ha animat als periodistes que treballen o col·laboren al mitjans “a fer periodisme d’investigació com el que hem rebut” i als mitjans de comunicació a donar més cabuda a aquesta mena d’informacions “que els fan guanyar complicitat amb una ciutadania que, massa sovint, s’ha sentit enganyada per qui té el poder”. Paral·lelament, però, el president del Grup Barnils ha lamentat els “pocs reportatges” i la “baixa rellevància” de les obres inèdites rebudes, per la qual cosa el jurat ha optat per declarar desert aquest guardó. Casas ha assegurat que l’entitat obrirà un període de reflexió per veure com pot reforçar i potenciar el permi “perquè sigui una vertadera motivació per practicar el periodisme d’investigació amb rigor, excel·lència i independència”.

La gala del premi ha estat un punt de trobada per a periodistes i ciutadans interessats en els mitjans i la professió. Precisament l’ofici de periodista ha estat l’eix central de la petita obra de teatre que ha creat en exclusiva per l’ocasió la companyia teatral La Moribunda. L’acte també ha estat amenitzat amb la música del cantautor Joan Colomo i el tast de vins de la Denominació d’Origen Terra Alta. La gala ha estat conduïda pels periodistes Anna Bonet i Albert Mercadé, que han volgut recordar la figura de Ramon Barnils i explicar els projectes que el Grup Barnils ha impulsat els darrers anys per promoure el periodisme d’investigació, com l’Anuari Mèdia.cat o la col·lecció Periodistes.

Barcelona (Països Catalans), 13 de desembre de 2016

 

MÉS FOTOS DE LA GALA, AQUÍ.

LLEGEIX AQUÍ EL DISCURS DE FERRAN CASAS A LA GALA