Israel i Palestina, un conflicte molt present als mitjans però poc contextualitzat

09/03/17 a les 1:04 pm

Un informe elaborat pel Grup Barnils i impulsat pel Servei Civil Internacional analitza la cobertura mediàtica d’aquest conflicte als principals mitjans de premsa i audiovisuals a Catalunya.

Les conclusions  es presentaran públicament el proper dimecres 15 de març a Barcelona en una taula rodona amb Cristina Mas (Ara), Joan Cañete (El Periódico),  Isabel Galí (TV3 ) i Josep M Royo (membre de la Fede.cat).

El conflicte entre Palestina i Israel i té una forta presència als mitjans impresos (3 notícies cada 9 dies) i audiovisuals (2 notícies cada 15 dies) a Catalunya. Tot i tenir corresponsals sobre  el terreny, 3 de cada 4 notícies analitzades reconeixen l’existència del conflicte, però només la meitat n’expliquen l’origen. Més de la meitat de les notícies que produeixen es focalitzen en successos concrets, aporten poc context per conèixer la complexitat del conflicte i no aprofiten la diversitat de veus i fonts d’informació  que podrien tenir.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’‘Estudi de la cobertura mediàtica del conflicte entre Palestina i Israel’, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i impulsat pel Servei Civil Internacional, que es presentarà el proper dimecres 15 de març a Barcelona. L’estudi analitza un total de 747 peces periodístiques de La Vanguardia, l’ARA, El País, RTVE i TV3 que han parlat del conflicte des de l’1 d’abril de 2015 al 30 de setembre de 2016.

L’acte de presentació, que porta per títol ‘Periodisme en la construcció de pau’, tindrà lloc a la seu de La Fede a partir de les set de la tarda. Maria Manyosa i Sergi Franch, els periodistes autors de l’informe, en presentaran les dades principals. Ho faran acompanyats pel professor de la UAB i director de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes , Xavier Giró, que reflexionarà sobre la importància del periodisme de pau, punt de vista que ha pres l’informe a l’hora d’analitzar la cobertura mediàtica.

Després de la presentació, la periodista del Grup Barnils, Laia Altarriba, conduirà una taula rodona amb la cap d’internacional del diari Ara, Cristina Mas; l’excorresponsal a l’Orient Mitjà i actual coordinador d’opinió d’El Periódico, Joan Cañete; la periodista de TV3 excorresponsal a Jerusalem, Isabel Galí i el vocal d’incidència de La Fede, Josep Maria Royo. L’acte és d’accés lliure i gratuït.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una entitat que, entre altres accions, analitza, a través de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, els discursos, la construcció d’imaginaris i els marcs de referència que tenen els mitjans de comunicació del nostre país. El Servei Civil Internacional és un moviment internacional que  treballa per la cultura de pau, la justícia  global i la transformació social des d’una visió  associativa i de base.

L’acte del dia 15 serà a les 7 de la tarda a la seu de LaFede.cat (C/Tàpies, 1-3) a Barcelona.