El Grup Barnils denuncia les intolerables pressions als mitjans per frenar el referèndum de l’1-O

09/09/17 a les 1:21 pm

L’aprovació de les anomenades lleis de desconnexió, la del referèndum i la de transitorietat, aquesta setmana al Parlament, ha implicat la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya. Davant d’aquest escenari i de les conseqüències que, en el camp polític, penal i dels mitjans de comunicació està tenint, el Grup de Periodistes Ramon Barnils vol fer les següents consideracions:

– Afirmem el dret de Catalunya a decidir el seu futur polític. Catalunya és una nació i els seus ciutadans han reiterat, elecció rere elecció, la voluntat de ser preguntats en referèndum sobre l’estatus polític del país. Això passarà l’1 d’octubre i el dret que exercirem aleshores és inalienable i l’única solució possible per resoldre un conflicte polític d’aquesta naturalesa, que fa més d’un segle que dura i que monopolitza el debat polític nacional en detriment d’altres assumptes que també ens interpel·len com a societat. La independència és una opció política absolutament legítima i, com a tal, ha de poder ser realitzable en un clima de normalitat.

– Els mitjans de comunicació són uns actors bàsics en aquest procés. Assistim, perplexos i indignats, als mètodes poc democràtics i respectuosos amb la llibertat de premsa que utilitza l’Estat espanyol per intentar impedir el referèndum. L’escorcoll de la Guàrdia Civil al setmanari El Vallenc, els advertiments del Tribunal Constitucional als directors de TV3 i Catalunya Ràdio, i els requeriments de la Fiscalia al TSJC per a que ho faci també als directors dels mitjans privats en relació a què han d’emetre i què no sobre l’1-O són un atac directe i intolerable a la llibertat d’expressió. Ho fa un estat que es reclama democràtic però que massa sovint cau en la temptació d’usar els seus aparells contra els que considera els seus adversaris polítics. No deixarem de denunciar-ho públicament i davant les instàncies professionals oportunes, a les que també instem a pronunciar-se.

– Animem a tots els mitjans de comunicació i a tots els professionals implicats a fer-se ressò mitjançant suports redaccionals o publicitaris de les campanyes, institucionals i polítiques, de l’1-O en la línia de fomentar, des de la pluralitat i el respecte a totes les opinions, un necessari debat intern per resoldre els problemes polítics com ho fan les democràcies: votant.