Feixisme persistent, el nou títol de la ‘Col·lecció #Periodistes’

04/02/20 a les 10:00 am

Feixisme persistent és el resultat d’anys de treball sobre el terreny de la periodista Alba Sidera, que resideix a Roma des de fa més d’una dècada i és corresponsal a Itàlia i El Vaticà des del 2012, on s’ha especialitzat en l’estudi dels moviments de l’extrema dreta i en l’anàlisi de l’actualitat política italiana.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar publiquen ‘Feixisme persistent‘, el setè llibre de la col·lecció #Periodistes, que impulsen conjuntament des de 2013. La periodista Alba Sidera ofereix totes les eines per entendre l’ascens de l’extrema dreta a Itàlia, situant-la dins del marc europeu i en paral·lel amb l’auge a l’estat espanyol.

El llibre combina relats en primera persona —com les peripècies del viatge amb el fotoperiodista Jordi Borràs al poble natal de Mussolini, Predappio— amb anàlisis i cròniques que retraten amb precisió la Itàlia que ha permès que emergís amb força la figura de Matteo Salvini: des del blanqueig del feixisme de l’era de Berlusconi fins a la responsabilitat del centreesquerra, la col·laboració del Moviment 5 Estrelles, el fenomen CasaPound, el terrorisme nazifeixista i el paper dels mitjans de comunicació.

El llibre, en paraules de Jordi Borràs “ofereix totes les eines per entendre l’ascens de l’extrema dreta a Itàlia, situant-la dins del marc europeu i en paral·lel amb l’auge a l’estat espanyol.” Segons apunta Sidera, “mirar cap a Itàlia sol ser sempre útil per saber què pot acabar passant a l’estat espanyol, la situació del país transalpí no fa presagiar gaire res de bo”. I continua: “l’aparició de Vox a les institucions no només ha dretanitzat la resta de partits, sinó que ha culminat un procés de banalització del feixisme que significa un punt de no-retorn” i acaba afirmant que “allò realment important no és Salvini, sinó el context que ha permès que sorgís una figura com la seva. Si no hagués estat ell, hauria estat un altre. I és que el feixisme no va morir a la plaça Loreto amb Mussolini penjat de cap per avall. El seu ferment continuava latent”.

Es podrà comprar a les llibreries a partir del 17 de febrer.

La col·lecció #Periodistes

Feixisme persistent és el setè llibre de la col·lecció, en què, membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils publiquen textos d’interès general i d’impacte mediàtic que han estat silenciats o tractats insuficientment pels mitjans de comunicació. El primer número va ser ‘Et presento el jutge Garzón’ de Sònia Bagudanch, seguit de ‘Castor: la bombolla sísmica’ de Jordi Marsal, ‘Els senyors del boom’ de Gemma Garcia Fàbrega , ‘El franquisme que no marxa’ de Lluc Salellas (també traduït a l’anglès), Desmuntant Societat Civil Catalana‘ de Jordi Borràs i el darrer, escrit per Sara González és ‘Cas Mercuri, la galàxia Bustos‘.