El Grup Barnils signa el manifest impulsat per entitats, col·lectius i persones afectades per la repressió vinculada al referèndum de l’1 d’octubre de 2017

21/12/18 a les 1:54 pm

Ahir 20 de desembre va tenir lloc una trobada d’entitats, col·lectius i persones afectades per la repressió vinculada al referèndum de l’1 d’octubre de 2017, que organitza l’Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya, a partir de la qual s’ha articulat el següent manifest, en el qual el Grup Barnils s’hi ha sumat:

 

Manifest del 20 de desembre

Els sota-signants d’aquest manifest, representant entitats i col·lectius que des d’àmbits i perspectives diverses donen resposta a la repressió vinculada a la celebració del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i ofereixen suport a les víctimes d’aquesta repressió, volem fer públiques les següents consideracions:

1. Membres del Govern i activistes que pateixen presó, exili o confinament, persones que van patir la violència policial el dia 1 d’octubre als col·legis electorals, treballadors i treballadores de la Generalitat i membres de la sindicatura electoral encausats en relació a l’organització del Referèndum i, per extensió, tots aquells i aquelles a qui d’una manera o altra va afectar la repressió lligada als fets de l’1 d’octubre, tots i totes formem part del mateix cas i som víctimes de la mateixa ofensiva antidemocràtica. I, malgrat que cada situació requereix un tractament judicial, polític i comunicatiu específic, entenem que és important que es mantingui la visió de conjunt i que no es perdi la perspectiva de la causa comuna.

2. Quan fa més d’un any de moltes vulneracions dels drets civils i polítics vinculades a la convocatòria de l’1 d’octubre, la gran majoria de denúncies en un sentit o un altre encara no s’han jutjat. És per això que fem una crida a tota la ciutadania a donar suport a les persones afectades assistint a les convocatòries de solidaritat o de la forma que considerin més oportuna. Al mateix temps, encoratgem a les persones denunciants de la violència policial a no retirar les denúncies i a anar fins al final del procés judicial.

3. Agraïm l’extraordinària solidaritat rebuda. De forma molt especial volem agrair la tasca desinteressada de dotzenes de juristes d’arreu del territori que s’han posat a disposició dels denunciants de la violència de l’1 d’octubre i de la resta de vulneracions vinculades a la celebració del referèndum.

4. Finalment, fem una crida a les institucions públiques -a totes- a comprometre’s decididament en la defensa dels principis reconeguts en el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de Nacions Unides, subscrit pel regne d’Espanya l’any 1977, que reconeix explícitament els drets a la llibertat d’expressió, d’associació, de reunió, de manifestació, a la participació política (inclòs, en el seu article primer, el dret a l’autodeterminació de tots els pobles) i a un judici just (dret que abasta tot el procés jurídic-policial, des de la detenció fins a l’alliberament definitiu).

Barcelona, a 20 de desembre de 2018