‘Cas Mercuri, la galàxia Bustos’, el nou títol de la col·lecció Periodistes del Grup Barnils i Edicions Saldonar

10/10/16 a les 8:31 am

El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar publiquen Cas Mercuri, la galàxia Bustos‘, el sisè llibre de la col·lecció Periodistes, que impulsen conjuntament des de fa quatre anys. La periodista Sara González desgrana, a partir dels testimonis de persones afectades, tota la trama de presumpta corrupció urbanística que va sacsejar Sabadell l’any 2012 i que va treure a la llum l’ecosistema que es va crear al voltant de l’alcalde socialista Manuel Bustos. El llibre, que ja és a les llibreries, es presentarà públicament el dimarts 18 d’octubre a les set de la tarda al Casal Pere Quart de Sabadell en un acte en el qual participarà David Fernàndez, periodista i president de la comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscal al Parlament, a més de la mateixa autora, el president del Grup Barnils, Ferran Casas, i l’editor de Saldonar, Francesc Gil Lluch.

El retrat que fa Sara González a ‘Cas Mercuri, la galàxia Bustos‘ del batlle sabadellenc i del seu entorn és complex i calidoscòpic i es centra sobretot en retratar com els casos de corrupció afecten les persones, ja siguin els imputats o els damnificats d’alguna manera. L’autora parla amb onze implicats en la trama i descriu, per primera vegada des del relat testimonial de cadascun d’ells, les ànsies de poder, el presumpte enriquiment de polítics i empresaris, la confusió entre proximitat i populisme o el denunciat caciquisme en la que fou una de les batllies més importants dels socialistes a Catalunya.

El llibre, que inclou confessions inèdites fins ara sobre la trama, compta amb el testimoni del propi Manuel Bustos i del seu germà Francisco Bustos, també regidor del consistori, que expliquen la seva visió dels fets. La periodista també dóna veu a l’exprimer secretari del PSC Pere Navarro, el presumpte comissionista del PP, Jordi Soriano, o la regidora que va impulsar la denúncia contra l’exalcalde, Carme García. També hi apareixen implicats de fora de l’àmbit polític com és el cas de l’empresari penedit Nicolás Giner, la funcionària Carme Ribalta, el sindicalista Enric Quílez o els portaveus de Sabadell Lliure de Corrupció, Mariona Bracons i Raül Garcia, entre altres.

La investigació duta a terme per la periodista a ‘Cas Mercuri, la galàxia Bustos’ parteix d’una conversa entre l’autora, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Ferran Casas, i el reconegut periodista sabadellenc Xavier Vinader, traspassat fa poc més d’un any. És per aquest motiu que el llibre esdevé un petit homenatge a la seva figura, que tant Casas com González posen en valor en els pròlegs.

La col·lecció Periodistes

Cas Mercuri, la galàxia Bustos‘ és el sisè llibre de la col·lecció Periodistes, en què, membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils publiquen textos d’interès general i d’impacte mediàtic que han estat silenciats o tractats insuficientment pels mitjans de comunicació. El primer número de la col·lecció va ser ‘Et presento el jutge Garzón’ de Sònia Bagudanch, seguit de ‘Castor: la bombolla sísmica’ de Jordi Marsal, ‘Els senyors del boom’ de Gemma Garcia Fàbrega , ‘El franquisme que no marxa’ de Lluc Salellas i el darrer, escrit per Jordi Borràs, Desmuntant Societat Civil Catalana‘.

Barcelona, 10 d’octubre de 2016

mercuri_sabadell