Per pensar-hi i actuar

03/05/21 a les 9:47 am

 

El fotògraf Xavi Hurtado va ser multat amb 601 euros per “desobediència a l’autoritat” mentre cobria el tall de Meridiana el 5 de juny, tot i anar degudament identificat com a premsa. Foto: Lorena Sopena.

Avui, en motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, us compartim aquesta reflexió del President del Grup de Periodistes Ramon Barnils, en Ferran Casas, emesa a Catalunya Ràdio:

“El 3 de maig té més sentit i vigència que mai. En els darrers anys ens havíem acostumat a que ens agafés lluny. A Rússia, a l’Amèrica Llatina o a l’Àfrica. Fins i tot quan, de forma arbitrària es tancaven diaris a Euskadi, a alguns els agafava massa lluny.

Però, potser per la pèrdua de la condició de prescriptors dels mitjans, per l’afany controlador de governs i sobretot per l’auge de les ideologies de tipus populista i ultradretà, la premsa, la llibertat d’expressió, està cada cop més amenaçada a casa nostra, als Països Catalans.

Cobrir desnonaments o manifestacions, o bé denunciar segons quins comportaments dels governs i els poderosos és cada cop més perillós, cada cop més difícil. I això fa que la nostra sigui una societat més dòcil, menys crítica i on costi més assumir compromisos individuals i col·lectius per la justícia i la llibertat.

Aquesta setmana hem presentat el nou Mapa de la Censura que impulsa el Grup Barnils a través de Media.cat. 500 casos verificats d’incidents amb la llibertat d’expressió els darrers tres anys. Sincerament, és per pensar-hi i actuar.”

Ferran Casas
President del Grup de Periodistes Ramon Barnils