Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats

18/09/17 a les 4:41 pm

En els darrers dies hem estat testimonis de coaccions a periodistes, registres a redaccions i amenaces generalitzades als nostres mitjans en relació a la publicació de continguts o de publicitat institucional.

Més enllà de consideracions diverses i legítimes sobre la convocatòria del referèndum d’autodeterminació que ha de tenir lloc el proper u d’octubre per part del Govern de Catalunya, volem denunciar certes dinàmiques repressives en relació als mitjans de comunicació per part dels aparells judicials de l’Estat, sota els auspicis i amb el beneplàcit del govern espanyol.

Exigim la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la nostra feina, empobreixen la qualitat dels mitjans, retallen llibertats i amenacen principis democràtics essencials.

Per això, us convidem a signar el manifest i a participar en la concentració que farem el proper dijous, 21 de setembre, al vespre.

 

 

 

Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats
#FreePressCatalonia

 

La llibertat de premsa és un dels pilars fonamentals del sistema democràtic. Uns mitjans lliures de censura i d’amenaça per part dels governs garanteixen un sistema comunicatiu ric i divers i una ciutadania informada.

Som professionals compromesos amb un exercici responsable del periodisme, de la comunicació -inclosa la publicitat-, en un sentit ampli i la defensa de la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa, principis fonamentals en una societat plural i democràtica. Uns principis reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans (art. 19), el Conveni Europeu dels Drets Humans (art. 10) i a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (art. 11). Fins i tot a la Constitució Espanyola (art. 20).

En els darrers dies, i arran de la convocatòria i la campanya del referèndum de l’1 d’octubre i de l’actuació desproporcionada del govern espanyol per impedir-lo -malgrat la voluntat del Parlament i de la majoria de la ciutadania-, diverses associacions professionals han rebut denúncies de periodistes que han estat coaccionats o obligats a identificar-se durant la cobertura d’esdeveniments d’interès públic, pressions a les redaccions i advertiments judicials.

Aquests fets signifiquen un atac greu i frontal a la llibertat d’expressió i d’informació. Com a professionals del periodisme i de la comunicació, per respecte a la societat a la qual ens devem i servim, no ens podem permetre el silenci davant d’aquesta dinàmica. No es poden erosionar els drets fonamentals de la llibertat d’expressió i d’informació, i els mitjans públics i privats tenim el deure i el dret de treballar amb llibertat per a poder fer-nos-en ressò.

Per això, i d’acord amb els nostres principis deontològics, exigim la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la nostra feina, empobreixen la nostra capacitat d’informar amb qualitat, la llibertat dels nostres mitjans per emetre continguts publicitaris i amenacen drets fonamentals.

Fidels al nostre compromís amb el periodisme mostrem, també, el nostre compromís amb un model de societat en què la llibertat d’expressió i d’informació són part indestriable del conjunt de llibertats que cal garantir a totes i cadascuna de les persones que integrem la societat catalana. Són drets fonamentals i nosaltres i els mitjans pels quals treballem, actors, com d’altres institucions, garants de la seva salvaguarda.

Setembre de 2017