La campanya per pagar la defensa de Jordi Borràs arran de l’agressió d’un policia nacional i altres casos d’agressions a periodistes tanca amb més de 17.700€ recollits

07/09/18 a les 11:07 am

Objectiu aconseguit! Campanya de defensa de Jordi Borràs

Objectiu aconseguit! Campanya de defensa de Jordi Borràs

El micromecenatge es va ampliar per finançar la querella dels fotoperiodistes Roser Vilallonga, Jordi Borràs i Àngel García, agredits pels antidisturbis en exercici de la seva professió al març i també per donar suport a Irídia, creant un fons per litigar en futurs casos estratègics

Ha estat impulsada pel Grup Barnils i compta amb el suport d’una vintena d’entitats

El passat 24 de juliol una vintena d’entitats, amb el Grup de Periodistes Ramon Barnils al capdavant, van impulsar una campanya de micromecenatge a Totsuma per poder fer front a la defensa de Jordi Borràs, agredit per un Policia Nacional el 16 de juliol que el va atacar al crit de «Viva España! Viva Franco!» i ha de fer front també a la denúncia que el l’agent ha interposat contra ell.

En només 12 hores es van recollir els 12.000 euros necessaris per sufragar les despeses judicials, que inclouen el servei de l’equip d’advocats, diferents pèrits i procurador, a banda de pagar una part important d’impostos.

El grup impulsor, tal i com havia anunciat, un cop assolit el primer objectiu va ampliar la causa en dos fronts. Per un costat a ajudar a sufragar els costos de les dues querelles contra agents antidisturbis de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra impulsades pels fotoperiodistes Roser Vilallonga, Jordi Borràs i Àngel García pels fets ocorreguts la nit del 23 març del 2018, quan es trobaven cobrint la manifestació a favor de la república i el govern legítim, i demanant la llibertat dels presos polítics.

I per l’altre a Irídia, entitat que té per objectiu la defensa dels drets humans. Una part del pressupost anirà destinada a un fons per litigar en futurs casos estratègics de violència institucional contra periodistes.

Finalment la campanya ha tancat amb un gran èxit i un total de 17.730 € provinents de 684 mecenes que hi han aportat quantitats des de 5 a 1000 €.

Una vintena d’entitats professionals i de defensa dels drets humans agrupades per la defensa de la llibertat d’expressió

Les entitats que donen suport a la iniciativa són: el Grup de Periodistes Ramon Barnils, Irídia – Centre per a la Defensa dels Drets Humans, l’Ateneu Barcelonès, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Cultural, la SICOM, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Novact, Drets.cat, AMIC, SOS Racisme, l’Associació Catalana de Professionals, el Sindicat de la Imatge de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, FundiPau – Fundació per la Pau, Unitat Contra el Feixisme i Racisme, UPIFC i el Col·lectiu Ciutadella.

A més, la campanya ha comptat amb el suport del dissenyador Jordi Calvís, que n’ha elaborat la imatge i de la plataforma de micromecenatge TotSuma sufragant les despeses de gestió del crowdfunding.

Les amenaces a la llibertat d’expressió no s’aturen

El Mapa de la Censura de Mèdia.cat, impulsat pel Grup Barnils, ha comptabilitzat 27 amenaces, intimidacions o agressions a periodistes des del gener de 2018 fins a l’actualitat. En els darrers quatre mesos del 2017 se’n van comptabilitzar 37.