El rellançament de l’Observatori Mèdia.cat i del seu Anuari, entre les prioritats del nou curs del Grup Barnils amb Ferran Casas al capdavant

07/05/16 a les 4:03 pm

Aquest passat dissabte, 7 de maig, a la seu de la Fundació Sierra i Fabra, el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) ha celebrat la seva 17a l’Assemblea General Ordinària de socis i seguidament una Assemblea General Extraordinària, per elegir la nova Junta de l’entitat, que estarà encapçalada pel periodista Ferran Casas. Els socis de l’entitat també han aprovat un nou pla estratègic per als propers dos anys en el qual s’hi prioritza el rellançament de l’Observatori Mèdia.cat i l’Anuari dels Silencis Mediàtics i la consolidació del Premi Ramon Barnils, la col·lecció Periodistes i l’Observatori de Mitjans i Salut Mental, impulsat conjuntament amb Obertament.

Després de sis anys de recorregut, tant l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat com l’Anuari dels Silencis Mediàtics s’ha consolidat com a projectes de per referència al sector periodístic i la ciutadania interessada en els mitjans. Però el context mediàtic ha canviat i ambdós iniciatives comparteixen espai amb altres projectes semblants. Per això, un dels principals objectiu de la Junta del Grup Barnils per aquest proper curs serà repensar els dos projectes, integrar-ne més els continguts i ampliar els seus àmbits d’actuació per mantenir la marca Mèdia.cat com a punt de trobada del periodisme crític. De moment, d’aquí a un mes es presentarà la sisena edició de l’Anuari Mèdia.cat amb reportatges, infografies i altres dades sobre els silencis mediàtics de 2015.

D’altra banda, el GPRB treballarà per consolidar el Premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació, una iniciativa per fomentar aquest tipus de periodisme que està a punt de presentar les bases de la segona edició del premi. Així mateix, després de cinc volums editats, la col·lecció Periodistes, creada junt amb Edicions Saldonar per publicar temàtiques que els mitjans convencionals han passat per alt, continuarà creixent amb nous títols a partir de setembre. Finalment, el Grup Barnils es troba amb converses amb Obertament per consolidar l’Observatori de Mitjans i Salut Mental, un projecte conjunt per analitzar el tractament que fan els mitjans de qüestions relacionades amb la salut mental i que presenta els primers resultats aquest dimarts 10 de maig al Palau Macaya de Barcelona. L’objectiu és que aquest nou Observatori, que en breu celebrarà el seu primer any de vida, treballi per oferir anualment un informe detallat i extens de les notícies que apareixen als mitjans relacionades amb aquesta temàtica.

A nivell intern, de cara al proper curs es proposa aprofundir en tres aspectes: la comunicació, la participació dels socis i la transparència interna. El paraigua d’aquestes tres branques serà una Pla de Participació que pretendrà connectar els socis, conèixer les seves inquietuds i proposar noves accions a executar a partir del treball comú de tots. A nivell extern, el GPRB continuarà treballant per fomentar i impulsar un periodisme de qualitat, independent i menys allunyat de les majories socials. Ho farà creant discurs propi, cooperant amb entitats del propi sector i acostant el debat a la pròpia ciutadania.

L’Assemblea, a la qual han assistit una trentena de socis, també ha valorat el treball de la Junta sortint, encapçalada per David Bassa, que va dimitir fa poc més d’un mes. Bassa deixa pas a Ferran Casas al capdavant de l’entitat, que estarà acompanyat per quatre vicepresidències. Elisabet Borreda, Elisenda Rovira, Irene Ramentol i Laia Soldevila ocuparan aquests càrrecs que serviran per coordinar els diferents projectes que el GPRB té en marxa. La Junta substitueix la baixa de Bel Zaballa amb tres vocals nous: Albert Mercadé, Elisenda Soriguera i Francesc de Dalmases. Joan Canela, editor de Mèdia.cat i Miquel Andreu, portaveu del nucli de Ponent, clouen la Junta que, formada per un total de divuit socis, serà l’encarregada d’impulsar les línies de treball del Grup.

La composició de la Junta de cara al proper curs és la següent:

President: Ferran Casas i Manresa
Vicepresidències: Elisabet Borreda i Díaz (coordinadora de comunicació i Premi Barnils)

Elisenda Rovira i Olivé (coordinadora de Mèdia.cat i l’Anuari)

Irene Ramentol i Sintas (coordinació d’edicions i projectes)

Laia Soldevila i Roig  (coordinació de participació i Secretària tècnica)

Tresorer: Joan Vila i Triadú
Editor de l’Observatori Mèdia.cat: Joan Canela i Barrull
Representació dels nuclis: Miquel Andreu i Pons (Ponent)
Vocals: Albert Mercadé i Massó

Anna Bonet i Martínez

David Bassa i Cabanas

Elisenda Soriguera i Farrés

Enric Borràs i Abelló

Enric Rimbau i Alfonso

Francesc de Dalmases i Thió

Josep Àngel Guimerà i Orts

Roger Palà i Balanyà

Teresa Ferré i Panisello

 

Barcelona (Països Catalans), 7 de maig de 2016

Ch2mEZVXEAE6syt