El Premi Ramon Barnils guardona les investigacions de l’Ara sobre la guerra econòmica contra el procés

12/12/18 a les 10:00 pm

‘César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen’, de Carles Xavier Senso, s’endú el guardó d’obra inèdita

‘Els exempleats de Caixa Sabadell, a ‘l’exili’ o al carrer’ de Pedro Javier Armengou pel Diari de Sabadell guanya el Premi Barnils de Periodisme d’Investigació a obra publicada en mitjans locals i comarcals

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha lliurat per quart any consecutiu els Premis Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació. En una gala celebrada al Born CCM aquest dimecres al vespre s’ha combinat l’entrega dels guardons amb els corresponents parlaments amb humor i música.

Carles Xavier Senso ha estat el guanyador en categoria d’obra inèdita i s’ha endut el guardó més ben dotat (1.400 euros i publicació del reportatge al diari Ara) ambCésar Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen. Els premiats en obres publicades (800 euros per a cada guardó) són, d’una banda, Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín, del Diari Ara, per la investigació sobre la guerra econòmica contra el procés amb els temes ‘L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs el 2-O’, ‘Així va fer l’Estat la guerra econòmica contra Catalunya’ i ‘80 de les 100 grans empreses catalanes van mantenir la seu’. De l’altra, Pedro Javier Armengou s’ha endut el premi a obra publicada en mitjà local i comarcal amb ‘Els exempleats de Caixa Sabadell, a ‘l’exili’ o al carrer’, publicat al Diari de Sabadell.

Els periodistes Candela Figueras i Xavi Cazorla han conduit una gala que ha comptat amb els gags d’El Soterrani i les cançons de La Folie. El president del Grup Barnils, Ferran Casas, ha destacat en el seu discurs que “Enguany hem anat assumint de forma plena que quan les llibertats es limiten no fan distincions. Ho hem vist en el setge a mitjans i periodistes per part de l’extrema dreta, però també pels poders d’un estat que s’ha destapat.” I ha afegit: “aquesta limitació angoixant ha de ser revertida amb més periodisme, amb valentia dels periodistes i les empreses i, en el cas del nostre país, amb complicitat de les institucions que envien, per exemple, un missatge negatiu quan es resignen al repartiment partidari del govern dels nostres mitjans públics, que han de ser exemple i referència”. Finalment, Casas ha concloòs que “premiem treballs que ens connecten molt amb el moment, amb la sortida desigual de la crisi i les seves conseqüències, amb el debat sobre la memòria històrica i la necessitat de revisar algunes “veritats” i amb els abusos d’institucions qüestionades i qüestionables com ara la Corona per mantenir l’estatu quo”.

Els premis d’enguany han comptat amb un jurat format per Mònica Lablanca, directora dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès (Cugat.cat); Joan Maria Morros, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Carles Pont, professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra; Montse Eras, professional en actiu a SomMollet i SomGranollers; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del 20minutos, Antoni Bassas, periodista del Diari ARA i Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Aquesta edició del premi ha estat possibles gràcies al patrocini i col·laboració de l’AMIC – Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Cugat, el Diari Ara, el Born CCM i la DO Terra Alta.

 

Històric del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació

2015:

Obra inèdita: Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo, per “Els ultres prenen partit”

 

2016:

Obra inèdita: desert

Obra publicada: Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez per la investigació sobre els casos de pederàstia als Maristes (El Periódico)

 

2017:

Obra inèdita: Èric Lluent, per “Feina a canvi de llit i menjar: quan l’explotació esdevé oci”

Obra publicada: ‘Contractes a l’ombra’ de Ferran Moreno i Judit Pastor (Crític)

Obra publicada en mitjans locals i comarcals: ‘L’empresa Aparcaments Municipals de Tarragona va gastar més de 47.000 euros de diners públics en sessions de coaching’, de Rafa Marrasé (Porta Enrere)