El Grup Barnils presenta l’Anuari Mèdia.cat dels temes silenciats

02/05/12 a les 8:45 am

– NOTA DE PREMSA –

L’Anuari, impulsat per l’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, inclou quinze reportatges sobre els temes menys tractats pels mitjans de comunicació durant el 2011

La primera presentació serà demà dijous 3 de maig al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Durant els mesos de maig i juny hi haurà 15 presentacions més arreu dels Països Catalans

El Col·legi de Periodistes acollirà demà dijous 3 de maig, dia mundial de la llibertat d’expressió, a les 19h la presentació de l’ “Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2011”. El projecte, impulsat per l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Aquest Anuari recopila en quinze reportatges els que es considera que han estat els quinze temes més silenciats pels grans mitjans durant el 2011. L’Anuari compta amb el suport de la Fundació Escacc, del Màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i dels Socials de la UAB i del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

L’acte de presentació comptarà amb la participació especial de Xavier Vinader, una de les referències en l’àmbit del periodisme d’investigació als Països Catalans, especialitzat en extrema dreta i crim organitzat. Hi intervindran Roger Palà, coordinador de l’Anuari, David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Àlex Gutiérrez, president de la Fundació Escacc, Xavier Giró, director del Màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i dels Socials de la UAB, i Josep M. Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

A la presentació de demà a Barcelona la seguiran prop d’una quinzena més de presentacions arreu dels Països Catalans. Durant els mesos de maig i juny, l’Anuari es presentarà a Palma (dissabte 26 de maig) i a València (dimecres 30 de maig), i a poblacions tant diverses com Elx,  Girona, Lleida, Reus, Alacant o Vic, entre altres. Trobareu la llista sencera d’actes en aquest enllaç.

L’Anuari també es distribuirà a les llibreries gràcies a un acord amb l’editorial Virus. Al mòdic preu de 10€, l’Anuari es podrà comprar en diversos establiments de la geografia catalana. A Barcelona es podrà trobar a: La Central del Raval, La Central del carrer Mallorca, Laie Cafè, Laie CCB, Llibreria Medios, La Ciutat Invisible, Llibreria Capicua, Llibreria Taifa, Llibreria Alibri, Llibreries Abacus. A Granollers: Lliberia La Gralla. A Tarragona: Llibreria La Capona. A Reus: Llibreria Galatea. A Sant Cugat del Vallès: Alexandria. A Girona: a la llibreria Vint-i-dos.

El gruix del finançament de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge que ha recollit més de 6.400 euros a través de la plataforma de crowdfunding Verkami. L’objectiu inicial de finançament (3.200 euros) va ser assolit en poc més de 12 hores. Un total de 256 micromecenes han invertit per fer possible el projecte, que ha estat coordinat pels periodistes Sergi Picazo i Roger Palà i inclou els reportatges de quinze periodistes especialitzats. Aquesta és la segona edició l’Anuari, que s’inspira en la iniciativa de periodisme d’investigació dels EUA Project Censored.

El mateix dijous 3 de maig, l’Anuari Mèdia.cat comptarà amb una web especial des d’on es podran llegir els reportatges i des d’on també es podrà descarregar el document complet de manera gratuïta i en pdf . De moment, però, l’Observatori crític dels mitjans ha fet públic el pròleg de l’Anuari, escrit pels coordinadors Palà i Picazo, que porta per títol ‘Un retorn al periodisme’. També aquesta setmana, Mèdia.cat ha difós un vídeo amb els motius que els han impulsat a tirar endavant l’Anuari i que es pot veure en aquest enllaç.

 

Presentació Anuari Mèdia.cat 2012. Els silencis mediàtics de 2011.

3 de maig. 19h. Col·legi de Periodistes.

Amb la participació de:

Roger Palà, coordinador de l’Anuari Mèdia.cat

David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils

Àlex Gutiérrez, president de la Fundació Escacc

Xavier Giró, professor de periodisme i director del màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i dels Socials (UAB)

Josep Maria Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya

 

I la participació especial de:

Xavier Vinader, periodista d’investigació expert en extrema dreta i crim organitzat

 

Més informació a: info@grupbarnils.cat · www.media.cat · www.grupbarnils.cat