El Grup Barnils i el Síndic de Greuges es comprometen a treballar conjuntament contra les agressions a periodistes per part de cossos policials

04/03/21 a les 12:01 pm

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Ferran Casas, i la coordinadora de l’Observatori Mèdia.cat, Elisenda Rovira, han mantingut aquest dimecres una reunió amb el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó. La trobada ha servit per compartir la preocupació i acordar accions davant les agressions als professionals de la informació i els impediments a la tasca periodística que s’han produït les darreres setmanes, de les quals els cossos policials en continuen sent els causants més habituals. Aquesta situació no és nova.

En aquest sentit, el Grup Barnils farà arribar al Síndic, que així li ho ha demanat, els casos de vulneracions a la llibertat d’expressió i al dret a la informació que es documenten periòdicament al Mapa de la Censura (www.media.cat/mapacensura), per tal que els remeti als organismes competents.

Així mateix, el Síndic de Greuges s’implicarà, a petició del Grup Barnils, per facilitar una reunió a tres bandes amb el proper conseller o consellera de l’Interior un cop constituït el nou govern de la Generalitat. En un moment que s’està posant sobre la taula el debat sobre el “model d’ordre públic a Catalunya”, les dues organitzacions consideren clau que es vetlli per garantir la tasca periodística i la llibertat d’informació de tota la ciutadania en contextos de protesta al carrer.

Des del Grup Barnils s’ha lliurat al Síndic el recull d’agressions a professionals de la informació ocorregudes les darreres setmanes, en el marc de les protestes al voltant de l’empresonament de Pablo Hasél, així com del balanç del Mapa de la Censura de 2020 i dels informes sobre les restriccions i atacs als periodistes, als mitjans i a la ciutadania en el les protestes contra la sentència als líders independentistes de 2019 i el referèndum del 2017.

Les dues organitzacions han coincidit en la necessitat de treballar per la derogació de la Llei Mordassa i la reforma del Codi Penal. La legislació restrictiva és ara com ara el major escull contra la llibertat de premsa.