El Grup Barnils exigeix al departament d’Interior que obri una investigació sobre la detenció de Bertran Cazorla

16/06/13 a les 9:17 am

– COMUNICAT DE PREMSA-

El Grup de Periodistes Ramon Barnils manifesta el seu rebuig a la detenció del periodista de La Directa i col·laborador de Mèdia.cat Bertran Cazorla. Segons ha denunciat el propi periodista i han confirmat testimonis presencials, Cazorla ha estat detingut en interessar-se pel transcurs d’una actuació policial i posteriorment, sempre segons la versió del denunciant, hauria patit maltractaments a mans de diversos agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Nou de la Rambla de Barcelona.

El Grup Barnils condemna qualsevol intent de coartar la llibertat fent ús de la violència i de l’abús d’autoritat. Ni la llibertat dels ciutadans ni tampoc el dret dels periodistes a informar i a requerir informació hauria de ser restringit per la força, i encara menys quan aquesta l’exerceix un cos policial.

Així mateix, i d’acord amb la nostra condició professional, exigim que els Mossos d’Esquadra i el Departament d’Interior facilitin tota la informació necessària per esclarir els fets, atès que fins ara les dades que s’han ofert des del cos policial han estat poc transparents, contradictòries i incongruents. També emplacem el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, a comparèixer amb urgència per explicar quines han estat les motivacions de la detenció i del maltractament denunciat pel periodista. El Grup Barnils considera que cal investigar a fons els fets ocorreguts i cal prendre totes les mesures necessàries per evitar que casos de violència policial quedin impunes, inclosa la depuració de responsabilitats en l’àmbit policial i polític que siguin necessàries. Aquest és un cas molt greu que requereix de llum i taquígrafs per part de la policia de Catalunya.

Així mateix, el Grup recalca que aquest no és un cas aïllat i mostra de nou la seva preocupació per la proliferació d’actuacions policials que limiten el dret a la llibertat d’expressió i d’informació. Una actitud que es veu agreujada per les darreres actuacions dels responsables dels Mossos d’Esquadra més centrats a defensar de forma corporativa el cos de seguretat i a amagar informació que no pas a vetllar pels drets dels ciutadans, màxim objectiu de qualsevol cos policial.

Per acabar, des del Grup de Periodistes Ramon Barnils volem fer arribar el nostre suport al periodista Bertran Cazorla, autor d’un dels quinze reportatges de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany. La seva tasca compromesa amb el periodisme de qualitat és exemple per a tots els professionals del sector.

Barcelona (Països Catalans), 16 de juny de 2013

Comunicat detenció Bertran Cazorla