El Grup Barnils, contra els blocs electorals

07/04/15 a les 11:16 am

· POSICIONAMENT PÚBLIC·

El Grup de Periodistes Ramon Barnils dóna suport a les iniciatives municipals que volen eliminar els blocs electorals i demana al Parlament que no els inclogui a la futura Llei Electoral Catalana (LEC).

Cada cop que es convoquen eleccions sorgeix el mateix debat, que sembla etern: com han de cobrir els mitjans públics la informació electoral. Pressionada pels partits polítics, la Junta Electoral Central ha fet una lectura restrictiva de la normativa, igualant la informació a la propaganda.

Així, si els partits poden emetre anuncis gratuïts als mitjans públics en funció dels resultats de les votacions passades, en el cas de la informació es proposa una fórmula similar: el partit amb més regidors apareix primer al bloc informatiu dedicat a la campanya i se li dedicarà, en el conjunt del procés, un major temps de cobertura. Són els anomenats blocs electorals, un format que impedeix aplicar els criteris de noticiabilitat, interès públic i jerarquització que defineixen l’ofici de periodista. Durant 15 dies, doncs, els mitjans públics viuen un estat d’excepció laboral que els obliga a treballar diferent de com ho fan la resta del temps.

Ara bé, aquesta interpretació de la llei electoral espanyola no és l’única possible. Així ho han posat de manifest diversos partits polítics les darreres setmanes, quan han apuntat que un acord per unanimitat del ple municipal permet trencar amb els blocs. Una moció que buscava acabar amb els blocs va rebre el suport de 6 dels 7 partits presents al consistori d’Olesa de Montserrat. A Rubí se’n va retirar una amb una proposta semblant per debatre-la amb temps i incloent en la discussió les forces sense presència al consistori. Recentment ha transcendit que la ràdio municipal de Molins de Rei mai ha emprat els blocs i altres municipis també busquen la manera de no caure en la dictadura del cronòmetre i l’ordre imposat.

El debat ha arribat amb força al nivell nacional els darrers mesos arran de les negociacions al Parlament de Catalunya per a l’aprovació de la LEC. Un dels punts en discussió és la inclusió dels blocs en aquesta llei i s’ha arribat a plantejar la seva extensió als mitjans audiovisuals privats, que fins ara no patien aquesta imposició.

El consens professional contra els blocs, però, és clar i ha estat constant al llarg del temps. El Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) o l’associació Comunicació Pública s’han mostrat contraris a un format únic a Europa.

Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils volem donar suport a totes aquelles iniciatives que proposen posar fi a l’anomalia dels blocs electorals i que permetin als periodistes dels mitjans públics dur a terme la seva tasca amb els mateixos valors i criteris professionals amb què treballen la resta de l’any. Així mateix, demanem als partits presents al Parlament de Catalunya que no incloguin els blocs dins de la nova llei electoral i, en tot cas, que garanteixin el lliure exercici professional als encarregats de dur a la ciutadania la informació d’interès públic. Només estem demanant que es deixi exercir el periodisme en llibertat.

Attached Files: