‘Desmuntant Societat Civil Catalana’, el nou llibre d’Edicions Saldonar i el Grup Barnils

30/11/15 a les 3:52 pm

L’autor, Jordi Borràs, s’endinsa en l’opacitat del col·lectiu espanyolista per investigar els seus membres i treure a la llum la vinculació d’alguns d’ells amb l’extrema dreta

Es tracta del cinquè volum de la col·lecció Periodistes i es presentarà el dimarts 1 de desembre, a les 19.30 h, al Pati Llimona de Barcelona

Desmuntant Societat Civil Catalana, el nou títol de la col·lecció Periodistes que impulsen Edicions Saldonar i elGrup Barnils, arriba a les llibreries amb intenció de posar llum sobre tots els punts foscos que envolten el col·lectiu espanyolista. El llibre és obra del fotoperiodista Jordi Borràs, que deixa la càmera de banda per posar sobre paper les relacions gens casuals d’alguns dels seus dirigents amb l’extrema dreta. ‘Desmuntant Societat Civil Catalana’ serà a les llibreries a partir de dilluns 30 de novembre i es presentarà públicament el dimarts 1 de desembre a la sala d’actes del Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona amb la participació de l’autor, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils,David Bassa, el director del digital El Món, Salvador Cot, i l’editor d’Edicions Saldonar, Francesc Gil Lluch.

El llibre s’endinsa en els inicis de l’entitat, nascuda per fer de contrapès a les accions de les entitats sobiranistes, i posa la lupa en els currículums –no sempre públics– de més d’una quarantena d’integrants del col·lectiu espanyolista. La investigació periodística realitzada prova que Societat Civil Catalana (SCC) “mai no ha estat ni és una representació de la societat civil catalana de veritat”, i la seva acció s’ha concentrat en “una necessitat imperant de reagrupar un espanyolisme profundament desmobilitzat i amb molt poca connexió amb la societat del país”. Borràs afegeix que “malgrat la seva pretensió de ser transversal en l’eix esquerra-dreta […] SCC més aviat representa el cas paradigmàtic d’entitat gestada, impulsada i codirigida per organitzacions i membres ultradretans”.

Borràs explica que no ha volgut fer un llibre feixuc, sinó divulgatiu i crític, i per això el lector hi trobarà part de “morbo polític”. L’autor hi barreja la recerca periodística amb un relat més íntim i en primera persona, que repassa alguns dels moments de la investigació que l’han dut a estirar els fils de SCC i a assistir als seus actes. El resultat, com diu al pròleg el president del Grup Barnils, David Bassa, és el vincle “desvergonyidament constant” entre els dirigents de SCC i la ultradreta. “Tothom ho passa per alt. La diferència és que ara ja no es podrà dir “tothom” perquè Jordi Borràs anota i desplega aquests vincles, amb noms, cognoms i números”, explica Bassa.

Desmuntant Societat Civil Catalanaés el cinquè volum de la col·lecció Periodistes, en què membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils publiquen textos d’interès general i d’impacte mediàtic que han estat silenciats o tractats insuficientment pels mitjans de comunicació. El primer número de la col·lecció va ser ‘Et presento el jutge Garzón de Sònia Bagudanch, seguit de ‘Castor: la bombolla sísmica de Jordi Marsal, ‘Els senyors del boom de Gemma Garcia Fàbrega i ‘El franquisme que no marxa’ de Lluc Salellas.

Barcelona, 27 de novembre de 2015

CVDBmLrWEAA9FQ8