[COMUNICAT] Per la defensa de l’informatiu de RTVE en català a les Balears i Pitiüses

18/06/20 a les 12:39 pm

La direcció de RTVE ha informat sobre una remodelació dels diferents teleinformatius territorials a partir de setembre. La previsió inicial era que, després de l’estiu, amb la nova temporada, els informatius territorials canviessin d’horari i que a les 14:00 només s’emetés un avançament informatiu de cinc minuts de durada. La informació territorial passaria així a la franja de les 15.55 hores i duraria uns 20 minuts. Això podria suposar la desaparició de l’Informatiu Balear, el primer servei informatiu públic en català a les Balears i que porta en antena des de 1979, fa més de quaranta anys, de forma ininterrompuda. Aquest informatiu és una peça clau per a la conformació de la normalització lingüística del català i contribueix a l’enfortiment de l’espai comunicatiu en català.

La plantilla de TVE a Catalunya va explicar en un comunicat que aquests canvis condemnaven a la informació de proximitat a un “paper residual” allunyat del focus que aporta el Telediario tradicional de les 14:00 hores.

Després de les crítiques rebudes, la direcció de RTVE ha rectificat i ha reduït l’impacte de la redistribució horària dels informatius de televisió territorials de La 1 que havia anunciat en un primer moment. En un comunicat han anunciat que “l’oferta informativa a La 1 inclourà 12 minuts a l’emissió de les 14:00 hores i un augment gradual de l’informatiu de les 16:00 hores (6 minuts més, fins a arribar a 18, ja la setmana que ve) a mesura que es completa la desescalada, amb l’objectiu de recuperar la mateixa oferta que abans de la pandèmia (39 minuts), quan s’hagi completat el procés”.

Davant d’aquesta decisió el Grup de Periodistes Ramon Barnils considera que:

  • Celebrem la rectificació que ha decidit la direcció de RTVE i defensem conservar els 40 minuts d’informatiu en català, sent un programa consolidat i de referència amb 40 anys d’història.
  • Cal defensar l’estructura territorial com a marca de televisió pública, apostant per veus plurals i en català en el panorama audiovisuals de les Illes Balears. És per això que demanem que s’inverteixi en mitjans públics i recursos a les delegacions territorials. Defensar i assegurar la supervivència de la riquesa i pluralitat informativa, que ara es troba amenaçada, ha de ser una prioritat. 
  • S’ha de dotar d’informadors i periodistes a Menorca, Eivissa i Formentera, que fins ara es troben reduïdes a un únic reporter gràfic. És per això que cal complir la promesa feta per part de la direcció de RTVE de cobrir les vacants. 
  • Apostem per visibilitzar l’Informatiu Balear a totes les plataformes digitals de RTVE, com a mostra de compromís amb la delegació territorial i amb el públic.
  • Mostrem la nostra preocupació pel rumb de RTVE, que pot afectar el servei públic de qualitat que ofereix l’Informatiu Balear. Una informació de qualitat i orientada al ciutadà és un servei públic bàsic en la vertebració d’una societat democràtica.
  • Defensem que es mantinguin tots els llocs de treball i el futur de tota la plantilla.
  • Defensem el dret a la informació de proximitat com un dret de tots els ciutadans que assegura la qualitat periodística. Els mitjans de comunicació local són agents socials imprescindibles en una democràcia consolidada.
  • Com a Grup de Periodistes Ramon Barnils volem deixar clara la nostra solidaritat amb els treballadors de la televisió pública balear, que viuen amb incertesa i angoixa el present i futur de l’Informatiu Balear. Estem al costat de la seva lluita perquè RTVE sigui una veritable marca de professionalitat i servei públic.

Imatge emesa a l’Informatiu Balear del 12 de juny de 2020

Barcelona (Països Catalans), 18 de juny de 2020