[COMUNICAT] Davant la sentència del judici al Procés, responsabilitat periodística

14/10/19 a les 10:41 am

Després de conèixer la sentència als líders del procés independentista català, el Grup de Periodistes Ramon Barnils vol fer les següents consideracions en relació al paper dels mitjans de comunicació els darrers mesos, que han estat i són un actor clau en aquest conflicte de naturalesa política:

  • El paper d’alguns periodistes i mitjans ha contribuït activament a criminalitzar l’independentisme a ulls de l’opinió pública espanyola i a presentar-lo com un moviment violent, tal com hem analitzat repetidament a l’Observatori Mèdia.cat. La primavera de 2018 ja vam alertar sobre les comparacions totalment fora de lloc entre el moviment independentista i el terrorisme (informe “CDR, un relat de terrorisme”, abril 2018), cosa que no ha cessat sinó que s’ha incrementat.
  • En diversos casos no s’ha respectat la presumpció d’innocència dels acusats, ni pel que fa als polítics i activistes socials jutjats al Tribunal Suprem (informe “Editorials que sentencien”, juliol 2019) ni amb les detencions de membres dels CDR de l’any passat i d’aquest setembre (article “5 formes en què els mitjans han vulnerat la presumpció d’innocència dels independentistes detinguts”). 
  • Les filtracions sobre la sentència d’aquest mateix matí i del darrer cap de setmana han fet que els presos, els seus advocats i les seves famílies coneguessin la decisió del tribunal abans per la premsa que per comunicació oficial. Si bé la responsabilitat penal (que dubtem que arribi a ser investigada) de les filtracions és i ha de ser de qui les filtra, no dels periodistes que les publiquen, contribuir a les especulacions sobre les penes no contribueix a la responsabilitat social que hauria de tenir el periodisme davant de fets tan greus.
  • En les setmanes i mesos previs a la sentència, els atacs a la feina dels periodistes, amb agressions, intimidacions, etc. -que han ocorregut en manifestacions i actes de qualsevol signe polític, amb casos especialment greus protagonitzats per l’extrema dreta contra mitjans i periodistes catalans- han estat utilitzats com a arma per contribuir també a la criminalització de l’independentisme, exacerbant i espectacularitzant les agressions patides per informadors en actes independentistes. Totes les agressions són condemnables però s’han explotat aquelles patides per determinats mitjans mentre se n’han obviat d’altres (com les agressions per part de neonazis a València el 9 d’octubre de 2017 o l’agressió al fotoperiodista Jordi Borràs per part d’un agent de la policia nacional el juliol de 2018, per posar-ne només dos exemples), creant un retrat molt poc fidel de les amenaces més serioses contra el dret a la informació.
  • Tot plegat ha generat un clima social de culpabilització del moviment en determinades esferes. Els jutges, igual que qualsevol altre ciutadà, no són aliens al clima creat. Ens preocupa el triumvirat polític-periodístic-judicial en la resposta dels poders de l’estat a l’independentisme. 
  • La funció del periodisme ha de ser fiscalitzar qualsevol poder i contribuir a una societat més informada i més crítica. Demanem responsabilitat a periodistes i mitjans perquè només amb rigor i compromís podem recuperar un periodisme amb prestigi social imprescindible per a una democràcia de qualitat.

Barcelona, 14 d’octubre de 2019