Mèdia.cat, referent europeu de periodisme digital

27/02/19 a les 6:23 pm

 

L’informe que ha publicat la Federació Europea de Periodistes (FEP/EFJ) destaca Mèdia.cat i el Grup Barnils com a referents periodístics digitals pel que fa a la propietat, model de finançament i aproximació a la informació, entre altres mitjans.

El Journalism & New Business Models, publicat el febrer de 2019, fa un repàs als models de negoci periodístics europeus i tracta aspectes com el finançament i l’organització en l’era digital -que ha transformat l’economia i la realitat del periodisme-,  fent èmfasi en projectes i mitjans de comunicació qualitatius que funcionen. Segons l’estudi, la selecció ha tingut en compte els criteris d’independència, qualitat, estructura, sostenibilitat, diversitat, pluralitat, rellevància, condicions de treball, cost econòmic i innovació.

L’informe posa el focus en l’estat espanyol i el destaca com a territori on han sorgit models que són coneguts i exitosos. Així, Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, es referencia com a model de periodisme digital juntament amb els altres mitjans de comunicació destacats: La Mira, eldiario.es, Crític i CTXT.

En concret, l’informe destaca l’Anuari dels Silencis Mediàtics com a projecte nascut i finançat via lectors i ciutadania. L’Anuari 2018, finançat per crowdfunding, va superar l’objectiu previst de recaptar 8.000 €, arribant a més de 10.000€ i 374 mecenes. Després de les set edicions exitoses, l’Anuari és el projecte periodístic en actiu que més diners ha recollit en la seva totalitat en aquesta modalitat de finançament (al voltant de 60.000 €).

L’informe també destaca que Mèdia.cat va ser un dels 3 finalistes, entre 400 candidatures de  tot el món, en els prestigiosos guardons impulsats per Index on Censorship, que reconeixen la tasca a favor de llibertat d’expressió, en la categoria d’’Activisme digital’.

Tanmateix, l’estudi també anomena altres projectes europeus nascuts des de crowdfunding i que són referents com a models de finançament i base comunitària, com Blankspot (Suècia), De Correspondent (Holanda) o Republik (Alemanya).