El Grup Barnils participa a l’Informe de violació de drets civils i polítics #SomDefensores
19/10/17 at 3:53 pm

S’han recollit gairebé 100 casos de censura a mitjans i amenaces a la llibertat de premsa per l-O
Aquest migdia s’ha presentat l’«Informe de violació de drets civils i polítics a Catalunya. Setembre i octubre 2017» en el marc de la campanya #SomDefensores, en el qual hi ha col·laborat el Grup de Periodistes Ramon Barnils a través dels casos recollits en el Mapa de la censura de Mèdia.cat.
El mapa de la censura és una iniciativa de l’Observatori Mèdia.cat per a mapejar i visibilitzar els casos de censura, d’agressions a periodistes o mitjans i d’amenaces a les llibertats d’expressió i informació.
L’Informe presentat avui i del qual es va avançar una part el passat setembre, recull casos de violacions de drets que han patit ciutadans i ciutadanes per part d’autoritats i institucions públiques, durant el mes de setembre i fins el 7 d’octubre.
Les conclusions finals sobre el dret a la informació el·laborades pel Grup Barnils s’han centrat en les vulneracions causades per l’acció dels poders públics.
Sota el títol ‘Dret a la llibertat d’expressió, d’opinió, de recepció i comunicació d’informació o idees‘, les vulneracions estan agrupades en 38 punts i relacionades amb requeriments i advertències judicials a redaccions periodístiques; agressions per part d’agents policials i limitacions a periodistes acreditats en la cobertura informativa relacionada amb el referèndum, o el bloqueig d’enviaments de revistes.
Precisament, Aina Torres, periodista i membre de la Junta del Grup Barnils, ha destacat: “Al llarg de tot el 2016 vam recollir 122 denúncies. Aquest any, només comptant des del 8 de setembre i vinculades amb l’ofensiva contra el referèndum, portem gairebé 100 casos.” En l’acte, el Grup Barnils ha mostrat preocupació perquè aquestes accions estan limitant i coartant la feina dels i les periodistes i la distribució d’informació. També ha subratllat que tot i que la violació de drets civils i polítics a qualsevol persona és molt greu, “quan aquesta vulneració afecta la tasca periodística, limita automàticament el dret de tota la ciutadania de rebre una informació veraç i plural.”
La llibertat de premsa és un dels pilars fonamentals del sistema democràtic. Per això, des del Grup Barnils s’ha subratllat que es treballa per uns mitjans de comunicació lliures de censura i d’amenaça per part dels poders públics.
Casos d’agressions o limitacions a periodistes
Aquestes són algunes mostres d’agressions o limitacions a periodistes amb motiu de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre recollits pel mapa de la censura:
- Agressió a una periodista de l’agència EFE i de L’aguaita.cat a Sant Carles de La Ràpita durant 1-0 havent de ser atesa al CAP per contusions.
- A l’Escola Ramon Llull la Policia Nacional va expulsar de la zona de l’escola al periodista G.C. i redactor de successos d’El Periódico, degudament identificat, impedint l’exercici del dret d’informació.
- 16 de setembre: Un policia va agafar per la força un mòbil d’un periodista de Nació Digital a Sitges.
- 25 de setembre. Membres del braç armat de la policia de l’Associació de la Guàrdia Civil “Union de Oficiales” van denunciar personalment a la periodista de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas per les seves expressions i preguntes periodístiques relacionades amb el seguiment de les detencions policials en cascada produïdes a partir del 20 de setembre de 2017.
- 26 de setembre. Es va tenir coneixement que la Fiscalia General de l’Estado havia ordenat investigar pel seu compte -sense aparent comunicació ni autorització dels dos Jutjats que duen a terme investigacions judicials relacionades amb l’organització del referèndum- als directors de la televisió pública (TV3) i Ràdio Pública (Catalunya Ràdio) de Catalunya, generant-se l’advertència de possible detenció dels seus responsables.
- 5 d’octubre de 2017. La Guàrdia Civil va impedir l’entrada a edifici públic a periodistes acreditats de diversos mitjans de comunicació que volien accedir per informar sobre una actuació de registre d’una petició davant la Subdelegació del Govern espanyol a Lleida.
Requeriments i advertències judicials a redaccions
Sobre els requeriments i advertències judicials a redaccions, el mapa de la censura ha recollit els casos d’El Vallenc, El Punt-Avui, Nació Digital, VilaWeb, El Nacional, Racó Català, Llibertat.cat, Ràdio LaMina i TotSantCugat, quan els cossos policials es van personar a les seves redaccions.