Informe Mèdia.cat: Les operacions d’ordre públic dels Mossos marquen la seva imatge als mitjans

22/03/12 at 10:28 am

– NOTA DE PREMSA –

Un informe de Mèdia.cat analitza la cobertura mediàtica que rep el cos de Mossos d’Esquadra a les principals capçaleres dels diaris catalans

Les actuacions relacionades amb l’ordre públic són les úniques que posen la Policia de la Generalitat en primera línia de l’actualitat i solen comportar descrèdit i mala imatge pel cos. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn del nou informe que ha fet públic l’Observatori crític dels mitjans, Mèdia.cat, la iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que té el suport de la Fundació Espai Català de Cultura i Comunicació. L’informe complet es pot descarregar a partir d’avui mateix al web www.media.cat .

L’estudi, titulat ‘Els mossos d’esquadra als mitjans de comunicació’ i escrit pel periodista Oriol Burgada, ha analitzat el contingut, l’espai i el volum de notícies que les quatre principals capçaleres de la premsa barcelonina han publicat sobre el cos dels Mossos durant dos períodes concrets. D’una banda, l’informe ha analitzat un període aleatori, és a dir, sense cap fet rellevant que pogués implicar d’alguna manera notòria els Mossos (de l’1 al 27 de maig de 2011) i, de l’altra, s’ha escollit un període conflictiu i amb múltiples intervencions policials amb ús de la força (del 28 al 31 de maig i del 16 al 18 de juny de 2011).

En l’anàlisi del primer període, l’informe conclou que els Mossos d’Esquadra “apareixen regularment a les pàgines dels diaris. I, a més, ho fan en una proporció força equilibrada entre notícies amb connotacions positives (25%) i negatives (34%)”, tenint en compte que la resta de les 179 notícies aparegudes al llarg d’aquest mes es poden considerar de caire neutre o no computable (el 41% del total). Al llarg de tot aquest període, la policia catalana només va aparèixer en 6 portades, sense ser-ne protagonista de manera destacada.

En canvi, en el període que inclou els dos episodis conflictius analitzats (“operació neteja” de la plaça de Catalunya i intent de paralització del Parlament per part dels ‘indignats’), hi ha un augment exponencial del volum de notícies o altres peces informatives “en què els Mossos són protagonistes (passen de 7 a 15 al dia de mitjana), la majoria de les quals amb connotacions negatives, fins a superar el 80% de les informacions”. A més, en aquests 7 dies, el cos acapara 14 portades amb els titulars més grans o les fotos més destacades. Igualment, el nombre d’articles d’opinió sobre la Policia es multiplica (de 7 articles en 27 dies a 56 articles en 7 dies), la majoria expressant opinions contràries a l’actuació policial o a l’estratègia desplegada pels Mossos. El mateix podríem dir dels editorials.

Entre els quatre diaris analitzats (El Periódico, La Vanguardia, l’Ara i l’Avui), però, hi ha algunes matisacions. El Periódico és el rotatiu que es mostra més crític i el que més ressò es fa dels abusos de la força policial, mentre que La Vanguardia és el més comptemporitzador amb aquests, tant en les informacions com en les opinions. L’Avui i l’Ara són els dos diaris que se situen en un terme mig de valoració.

Finalment, l’informe incorpora un apartat on s’analitza el tractament del cos dels Mossos d’Esquadra a la premsa internacional. L’informe sentencia que aquests mitjans fan referència als Mossos d’Esquadra “sense cap criteri, de manera confusa i incoherent”, ja que arriben a definir el cos de sis maneres diferents i, a més, aquesta definició no es manté quasi mai en els articles publicats per un mateix diari. L’anàlisi està feta a partir de 423 peces informatives i d’opinió de les edicions digitals de tretze dels principals diaris de referència i de diverses televisions: BBC (Regne Unit), CNN (EEUU), France24 (França), The New York Times (EEUU), The Wall Street Journal (EEUU), Clarín (Argentina), The Guardian (Regne Unit), Neue Zürcher Zeitung (Suïssa), Le Figaro (França), Die Welt (Alemanya), Diario de Notícias (Portugal), Corriere Della Sera (Itàlia) i Aftonbladet (Suècia).

Barcelona, 22 de març 2011
Informe Mèdia.cat_Els Mossos als mitjans