Enrique Palau, una història silenciada de la ràdio valenciana

29/11/06 a les 12:00 am

Enrique Palau va ser director de Radio Valencia entre desembre de 1937 i el març de 1939. Demòcrata i republicà, la seua gestió al capdavant de l’emissora va estar caracteritzada per la transparència econòmica i pel compromís amb la democràcia.

Amb la caiguda de València a mans de l’exèrcit franquista, va ser empresonat i condemnat a mort sota l’acusació d’haver propagat el marxisme i d’haver donat suport a la rebel·lió militar. Va romandre empresonat a la mateixa presó que el rector Peset fins 1943. El 18 de març d’aquell mateix any va ser traslladat a sa casa per a després desterrar-lo a Tarragona. En unes poques hores va morir víctima de la tuberculosi. Enguany se celebren 75 anys de Radio Valencia, i aquest és un bon moment per recuperar la memòria d’Enrique Palau aprofitant l’estudi monogràfic que Alfons Llorenç n’ha fet.

Acció Cultural del País Valencià i la Fundació Societat i Progrés l’homenatjaran el proper dilluns 4 de desembre, a les 8 del vespre, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Hi intervindran el periodista Alfons Llorenç (Premi Ramon Barnils 2006 d’El Temps), Amparo Bou (presidenta d’Unió Periodistes Valencians, Angel Tamayo (director general de Cadena Ser-Comunitat Valenciana, Eliseu Climent (president d’ACPV) i Joan Ignasi Pla (president de la Fundació Societat i Progrés). També hi assistiran familiars d’Enrique Palau.