El Grup Barnils rebutja que la Junta Electoral restringeixi el vocabulari dels mitjans públics catalans

29/03/19 at 12:35 pm

En motiu de la resolució d’ahir dijous de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que, en resposta a una denúncia de Ciutadans, ha acordat prohibir l’ús d’expressions com «presos polítics» o «exili» als informatius dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Grup de Periodistes Ramon Barnils vol fer les següents consideracions:

– Considerem inadmissible aquesta nova intromissió de la Junta Electoral en la tasca dels mitjans de comunicació públics. Considerem que entrar a regular el vocabulari que poden fer servir o no és creuar una línia vermella en la llibertat de premsa i el dret a la informació. Si bé des del Grup Barnils ja ens hem pronunciat en el passat i de manera reiterada en contra dels blocs electorals -–perquè considerem que el temps que ha d’ocupar la informació relativa a cada partit ha de respondre a criteris periodístics, no a directrius preestablertes­–, aquesta nova intromissió de la Junta Electoral ens sembla especialment preocupant. De la mateixa manera, com ja vam manifestar, condemnem també la decisió d’aquest organisme la setmana passada de fer retirar a betevé l’expressió «judici presos polítics» del seu web, arran d’una denúncia del PP.

– Feta aquesta consideració, recordem que les expressions esmentades en la resolució de la Junta Electoral no són propaganda d’un partit concret, sinó que en un escenari de xoc de legitimitats aquesta visió és compartida per la majoria de l’arc parlamentari i de la societat catalana, així com per diversos experts i juristes (tal i com vam analitzar a l’informe de Mèdia.cat ‘Els presos independentistes són presos polítics?’, on precisament reflectíem el debat intern ocorregut a la redacció de TV3 sobre la qüestió). En un altre sentit, expressions com «colpistas» o «fugados» són utilitzades per determinats partits i per mitjans de línia editorial afí i no per això es planteja que calgui prohibir-les.

– Lamentem que els mitjans públics siguin un cop més una arma llançívola en el debat polític. Considerem molt preocupant que s’hagi normalitzat, per interès de certs partits i en determinats espais mediàtics, l’atac constant a TV3 i a Catalunya Ràdio. Recordem que els mitjans públics catalans són els més plurals (segons un informe del Consell Audiovisual de Catalunya d’aquest mes de març), així com líders d’audiència en moltes de les seves franges, a banda d’haver rebut nombrosos premis nacionals i internacionals en reconeixement de la seva bona tasca.

Barcelona, 29 de març de 2019.