El Grup Barnils demana el compliment de codis ètics de respecte a les víctimes en les informacions sobre fets com els d’ahir

18/08/17 a les 7:28 pm

El Grup de Periodistes Ramon Barnils rebutja, com no pot ser d’altra manera, els atemptats perpetrats el dijous 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils, mostra el seu sentit condol a les famílies de les víctimes i referma, més que mai, el compromís com a entitat amb els valors de pau i acollida que representen Barcelona i Catalunya.

Quant a la tasca estricta dels periodistes i mitjans de comunicació, cal posar en valor la feina intensa de tots aquells que han fet –i fan- arribar informació contrastada i rigorosa als ciutadans en unes hores en què aquesta és especialment valuosa i útil. I cal posar-la en valor perquè, a més, s’ha hagut de fer lloc enmig d’altres informacions irresponsables que no havien estat contrastades, que vulneraven drets i que, en definitiva, posaven en perill el prestigi de la professió, cosa que lamentem i que ens preocupa.

Ens preocupa el cas omís que s’ha fet, en molts casos, de codis ètics i recomanacions d’organismes professionals com el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes, treballats expressament atesa la complexitat afegida que suposa la cobertura informativa d’actes terroristes. Som conscients que en moments com aquests tot va molt de pressa, però precisament per aquesta immediatesa fem una crida a tenir presents d’antuvi aquestes recomanacions, a la importància de consultar-les, assumir-les i incorporar-les en les rutines professionals.

Els periodistes no podem apel·lar a la responsabilitat social i a codis ètics i deontològics “a la carta”, només quan ens interessa. No hi ha moment informatiu, per intens que sigui, que justifiqui la dimissió d’aquest paper que ens hem atribuït i que la societat ens ha confiat. La nostra responsabilitat, en aquests casos, no només passa pel respecte a les víctimes o a la feina policial sinó també per no barrejar els atemptats, per exemple, amb posicions editorials o altres temes que no hi tenen res a veure.