[COMUNICAT] Sí a l’autoexigència en defensa del periodisme

02/05/20 at 9:58 pm

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa arriba aquest any marcat per la pandèmia del coronavirus, que afecta el conjunt de la societat i també l’àmbit de la comunicació. A algunes de les situacions que se’n deriven, singularment en l’àmbit laboral per als periodistes, ens hi hem referit des del Grup de Periodistes Ramon Barnils en un comunicat conjunt amb altres associacions professionals i sindicals del sector que podeu llegir aquí.

La nostra preocupació és màxima per la manera que la crisi econòmica i social que s’albira pot afectar el periodisme, que ha de fer una feina central en una societat que vulgui viure en una democràcia de qualitat. Ja a l’anterior crisi econòmica, que es va sumar a les dificultats d’adaptació de molts mitjans als nous formats digitals i hàbits de consum, va tenir uns efectes devastadors per al sector i el va debilitar de forma extraordinària fent-lo més depenent de les administracions i grans corporacions i precaritzant-lo. Aquests anys n’hem patit les conseqüències. Malament rai si d’aquesta situació en sortim amb menys periodisme, que vol dir amb menys mètode a l’hora d’explicar i analitzar les coses i amb menys fiscalització -i més activisme- entorn els poders polítics i econòmics.

És hora d’explicar i valorar, amb més força que mai, la feina dels periodistes i dels mitjans de comunicació. Hem de ser exigents amb la societat: sense periodisme no hi ha democràcia. Però, sobretot, hem de ser molt més autoexigents: amb nosaltres mateixos i amb les nostres empreses. Com a ciutadans i com a periodistes ens hem d’autoexigir, deixant de banda les actituds corporatives, un periodisme que valgui la pena, que ajudi a construir una societat millor: més crítica, més justa i més lliure.

En els darrers dies, i també a lloms de les situacions que ha generat la crisi del coronavirus, hem vist amb preocupació com alguns mitjans han donat empara a discursos d’odi amplificant (o no replicant) discursos de tipus xenòfob, han caigut en l’alarmisme o fomentat les fake news per donar més espectacularitat als seus continguts o per manca de controls.

El periodisme, i els periodistes, s’han de rearmar i organitzar en defensa de la seva professió i de l’aportació que fa i ha de fer, encara amb més urgència, a la ciutadania. La llibertat d’expressió no ho empara tot, però és evident que d’aquesta situació no en sortirem retallant-la. El periodisme ha de ser vigilant per evitar la retallada de drets i llibertats que pot venir amb aquesta crisi. Encomanem periodisme, ens hi va la democràcia!

Països Catalans, 3 de maig de 2020