El “BarçaGate” i l’explosió a l’empresa Iqoxe de Tarragona, investigacions guardonades amb el 6è Premi Ramon Barnils
16/12/20 at 9:15 am
La investigació sobre el Futbol Club Barcelona és el primer reportatge radiofònic que obté el Premi Barnils
Els periodistes Adrià Soldevila, Sergi Escudero, Sique Rodríguez i Rafa Marrasé han sigut els guanyadors del 6è Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació, dotats amb 1.500 euros cada premi. Soldevila, Escudero i Rodríguez han estat premiats en la categoria de Mitjans d’àmbit nacional per la investigació publicada el 17 de febrer d’aquest any a la secció/podcast “La Llotja” del “Què T’hi Jugues” de la SER Catalunya. Aquesta investigació va tenir ressò internacional i va destapar els negocis del Futbol Club Barcelona amb l’empresa “I3 Ventures” per crear estats d’opinió favorables a la junta directiva i difamar opositors i fins i tot jugadors del primer equip de futbol. Arran d’aquest treball el cas està sent investigat per la justícia. És la primera vegada en les sis edicions del Premi que es guardona una investigació publicada en un mitjà radiofònic i també la primera que es premia un article de periodisme esportiu.
Marrasé, de Porta Enrere, al seu torn, ha estat premiat en la categoria de Mitjans d’àmbit local per la investigació “«Si visqués al Camp de Tarragona estaria molt preocupat, no es podia dir que no hi havia núvol tòxic tal com es van fer els mesuraments»: Iqoxe, la contaminació que es va esvair en una nit.”. La peça va ser publicada arran de l’explosió a l’empresa Iqoxe, l’accident més greu en la història de la indústria química de Tarragona. L’article analitza com es va obviar la perillositat del gas alliberat per l’explosió quan no se’n tenien dades ni recursos per a analitzar-lo. Marrasé guanya, així, per segona vegada el Premi Ramon Barnils: l’any 2017 va ser guardonat per una investigació sobre l’empresa d’aparcaments municipals de Tarragona.
La 6a edició del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, substitueix la tradicional gala de lliurament dels guardons per un vídeo-convesa entre el president de l’entitat, Ferran Casas, i els guanyadors dels premis d’enguany. El vídeo es troba a les xarxes del Grup. El canvi de format de l’acte ve justificat per l’excepcionalitat generada per la pandèmia de la Covid-19.
El premi Barnils d’enguany ha comptat amb un jurat format per Mònica Lablanca, directora dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès (Cugat.cat); Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20minutos; Barbara Villuendas, professora de periodisme a la Universitat Jaume I de Castelló; Laura Cortés, periodista de l’ACN a Lleida; David Miró, periodista del diari Ara i Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Aquesta edició del premi ha estat possible gràcies al patrocini i col·laboració de l’AMIC – Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Sant Cugat, el Diari Ara i la DO Terra Alta.
Històric del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació
2015:
Obra inèdita: Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo, per “Els ultres prenen partit”
2016:
Obra inèdita: desert
Obra publicada: Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez per la investigació sobre els casos de pederàstia als Maristes (El Periódico)
2017:
Obra inèdita: Èric Lluent, per “Feina a canvi de llit i menjar: quan l’explotació esdevé oci”
Obra publicada: ‘Contractes a l’ombra’ de Ferran Moreno i Judit Pastor (Crític)
Obra publicada en mitjans locals i comarcals: ‘L’empresa Aparcaments Municipals de Tarragona va gastar més de 47.000 euros de diners públics en sessions de coaching’, de Rafa Marrasé (Porta Enrere)
2018:
Obra inèdita: ‘César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen’, de Carles Xavier Senso.
Obra publicada en mitjans d’àmbit nacional: La investigació sobre la guerra econòmica contra el procés amb els temes ‘L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs el 2-O’, ‘Així va fer l’Estat la guerra econòmica contra Catalunya’ i ‘80 de les 100 grans empreses catalanes van mantenir la seu’ d’Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín (Diari ARA)
Obra publicada en mitjans locals i comarcals: ‘Els exempleats de Caixa Sabadell, a ‘l’exili’ o al carrer’ de Pedro Javier Armengou (Diari de Sabadell).
2019:
Obra publicada en mitjans d’àmbit nacional: ‘El negoci de la misèria: 700 euros per les claus d’un pis ocupat a Barcelona’ d’Andreu Merino (Nació Digital).
Obra publicada en mitjans locals i comarcals: ‘Boscos, la gestió pendent’ de Jaume Barrull (Segre).