El Grup Barnils lamenta que l’acord per renovar el Consell de govern de la CCMA mantingui el control polític en la governança dels mitjans públics
11/12/18 at 7:12 pm
Barcelona, 11 de desembre 2018
Els grups que donen suport al govern de la Generalitat de Catalunya, JxCat i ERC, i els del PSC i Cs -119 dels 135 diputats-, han filtrat els darrers dies als mitjans de comunicació un acord (que encara no s’ha concretat en cap dels tràmits parlamentaris que ha de seguir) per renovar el Consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Davant d’això, des del Grup de Periodistes Ramon Barnils volem fer les següents consideracions en cas que es confirmin les informacions que han aparegut:
1- De nou es manté la lògica de quotes i repartiment d’espais de gestió i incidència entre els partits en els mitjans públics. Es fa, a més, quan aquests s’havien compromès fa només unes setmanes a reformar la llei per relaxar la politització del CAC i la CCMA, accentuada arran de la reforma legal de 2012 pactada entre CiU i el PP.
2- Aquesta relaxació de la politització havia de donar lloc a majories reforçades, però no a la participació dels treballadors en l’elecció, a la implicació d’experts en la tria dels alts càrrecs i a un règim d’incompatibilitats sever, tal i com havíem demanat des del Grup Barnils. Ens reiterem en la nostra posició i en la crítica a l’actual llei i el seu esperit, expressada a l’abril de 2017 en una compareixença davant la comissió parlamentària quan començaven els treballs de la llei. La podeu recuperar aquí.
3- La governança dels mitjans públics segueix en una situació d’arbitrarietat. Els perfils que se’ns anuncien per al consell de govern de la CCMA tenen trajectòries professionals al sector que, d’entrada, els avalen. Però podria no haver estat així. És el que passava en alguns casos de l’anterior consell -començant per la presidència- i el que passa encara al CAC, on s’hi han enviat expolítics sense cap coneixement dels mitjans ni de l’àmbit de la comunicació.
4- Volem fer esment també a la incorporació d’un conseller proposat per Cs i denunciat en diverses ocasions pel consell d’informatius de TVE, cadena pública que fins ara dirigia. Esperem que això serveixi perquè hi hagi un gir en el discurs d’aquest partit vers la CCMA i els seus treballadors, atès que fins ara el principal missatge sobre els mitjans públics catalans és que caldria intervenir-los (o tancar-los) i desprestigiar-ne els professionals.
5- Desitgem al nou Consell que treballi de forma proactiva per emancipar-se del control dels partits, per una televisió i una ràdio públiques que segueixin fomentant el pluralisme, el reforçament d’un imaginari col·lectiu català i sent el motor del nostre sector audiovisual. Així mateix, els instem a prioritzar els criteris professionals en la tria dels nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio i dels respectius caps d’informatius i a exigir-los que treballin des de la independència per enfortir-ne el prestigi entre la ciutadania.
6- Instem els partits a reformar la llei de la CCMA i del CAC per dotar-les d’una governança més independent que garanteixi la seva missió fundacional, així com d’instruments legals i econòmics per afrontar els reptes que planteja la convergència i els canvis en els hàbits de consum de la població.