La campanya per pagar la defensa de Jordi Borràs aconsegueix 12.000 euros en 12 hores i s’amplia per finançar altres denúncies de periodistes agredits
25/07/18 at 9:05 am
La campanya segueix oberta per finançar la defensa dels fotoperiodistes Roser Vilallonga, Jordi Borràs i Àngel García pels fets del 23 de març i per donar suport a Irídia, creant un fons per litigar en futurs casos estratègics
Ha estat impulsada pel Grup Barnils i compta amb el suport d’una vintena d’entitats
En el temps rècord de tan sols 12 hores, ahir dimarts al vespre una vintena d’entitats, amb el Grup de Periodistes Ramon Barnils al capdavant, van recollir, gràcies a les donacions de gairebé 500 persones, els 12.000 euros que permetran pagar la defensa del fotoperiodista Jordi Borràs després de l’agressió de dilluns 16 de juliol. Borràs ha denunciat un agent de la Policia Nacional que el va atacar al crit de «Viva España! Viva Franco!» i ha de fer front també a la denúncia que el policia ha interposat contra ell.
L’import recollit va destinat a sufragar les despeses judicials: el servei de l’equip d’advocats, diferents pèrits i procurador, a banda de pagar una part important d’impostos.
La campanya, que va començar amb una roda de premsa ahir dimarts, vol mostrar un front comú del teixit associatiu i professional per condemnar a les agressions a periodistes i professionals de la informació i les constants vulneracions de la llibertat d’expressió i del dret a la informació. A més, les entitats exigeixen que «els cossos policials siguin diligents, tant Mossos d’Esquadra com Policia Nacional” en el cas de Jordi Borràs i en totes les agressions als professionals de la informació.
La campanya no s’atura (perquè les agressions malauradament tampoc)
Tal i com es va apuntar, un cop aconseguida la fita, el micromecenatge segueix amb l’objectiu de recollir fons en suport a periodistes, fotoperiodistes i professionals de la informació que han patit agressions, en concret per als següents casos:
- A ajudar a fer front als costos de les dues querelles contra agents antidisturbis de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra impulsades pels fotoperiodistes Roser Vilallonga, Jordi Borràs i Àngel García pels fets ocorreguts la nit del 23 març del 2018, quan es trobaven cobrint la manifestació a favor de la república i el govern legítim, i demanant la llibertat dels presos polítics.
- A Irídia, el Centre per la Defensa dels Drets Humans. Aquesta entitat ha fet una tasca impecable denunciant la violència policial, també contra professionals de la informació. Volem destinar una part de l’import recollit a crear un fons per litigar en futurs casos estratègics de violència institucional contra periodistes.
El Mapa de la Censura de Mèdia.cat, impulsat pel Grup Barnils, ha comptabilitzat 58 amenaces, intimidacions o agressions a periodistes i mitjans des del setembre de 2017 fins l’actualitat. En els darrers quatre mesos de l’any passat es van comptabilitzar 37 casos mentre que en aquest 2018 n’hi ha hagut 22, 13 dels quals impliquen violència física contra periodistes.
Una vintena d’entitats professionals i de defensa dels drets humans agrupades per la defensa de la llibertat d’expressió
Les entitats que donen suport a la iniciativa són: el Grup de Periodistes Ramon Barnils, Irídia – Centre per a la Defensa dels Drets Humans, l’Ateneu Barcelonès, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Cultural, la SICOM, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Novact, Drets.cat, AMIC, SOS Racisme, l’Associació Catalana de Professionals, el Sindicat de la Imatge de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, FundiPau – Fundació per la Pau, Unitat Contra el Feixisme i Racisme, UPIFC i el Col·lectiu Ciutadella.