El Grup Barnils compareix davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament per parlar de la reforma de la llei de la CCMA
23/11/11 at 4:49 pm

El Grup Barnils proposa que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals depengui del Parlament
David Bassa ha comparegut avui davant la Comissió d’Afers Institucionals per parlar de la reforma de la llei de la CCMA
El Grup de Periodistes Ramon Barnils, a través del seu president, David Bassa Cabanas, ha comparegut avui dimecres 23 de novembre davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament. El Grup ha estat cridat, junt amb els degans del Col·legi de Periodistes, del Col·legi Professional de l’Audiovisual i del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques, per tal de valorar la llei de modificació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).
Bassa ha començat la seva intervenció remarcant la importància de la Corporació i considerant-la “un dels principals eixos vertebradors del país, una eina estratègica”. Pel president del GPRB, el model de la CCMA és un “model de cohesió social, cultural i lingüística que s’ha demostrat vital” per Catalunya, com ho demostren les dades que fan líder d’audiència, de credibilitat i de qualitat a la televisió pública catalana, i mantenen també líders els principals programes de Catalunya Ràdio.
David Bassa ha destacat que el lideratge de TV3 es manté oferint una programació informativa i d’entreteniment molt allunyada dels reality-shows que copen els continguts de les televisions estatals. El públic català està acostumat “a uns formats televisius antitètics a la televisió-escombraria”, ha dit Bassa, “una circumstància que des del nostre punt de vista, per sí sola, ja avala la funció social de la Corporació”. En aquest sentit, el president del Grup també ha volgut destacar la inversió social que fa la Corporació a través de programes com la Marató de TV3 o la Festa dels Supers, així com també la normalització que s’ha aconseguit, a través dels magazins i de les sèries de sobretaula, “de col·lectius socials que encara avui pateixen discriminació o marginació en molts àmbits de la quotidianitat”.
Un altre dels aspectes de vital importància que cobreix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és el de la normalització lingüística. En aquest punt, David Bassa ha volgut remarcar el punt d’inflexió de la digitalització per assenyalar que de 7 canals analògics s’ha passat a més de 40 a la TDT, mentre que “l’oferta de canals en català només ha passat de 2 a 8, és a dir, que la proporció d’oferta en català ha baixat del 29% al 20%”, ha sentenciat. Davant d’aquest panorama, el president del Grup Barnils ha advertit que si es prescindís de qualsevol dels cinc canals temàtics que ofereix TVC “l’audiència catalana es quedaria sense poder veure esports, dibuixos animats, cultura o informació en la nostra llengua. Un fet que cap societat voldria que li passés”.
Les retallades en aquest sentit, no només afectarien als propis treballadors de l’empresa, sinó que, com ha destacat Bassa, també colpejarien a les productores privades, ja que TVC “s’ha convertit en el motor econòmic i productiu de la indústria audiovisual”. Si Corporació s’afeblís, ha dit Bassa, provocaria un efecte en cadena: “no només la pèrdua de teixit empresarial, la pèrdua de talent i la pèrdua de milers de llocs de feina, sinó també la pèrdua de projecció internacional del país”, ja que TV3 és la principal finançadora de molts projectes documentals i cinematogràfics.
Bassa ha dit també que els pilars d’aquesta indústria estan trontollant i ha destacat la caiguda generalitzada dels ingressos publicitaris en aquest context. Per Bassa, aquesta circumstància ha empès els dos grans grups mediàtics de l’Estat, Mediaset i Antena3, “a voler tenir més tros del pastís” i a proposar, a través de la UTECA (Unió de Televisions Comercials Associades), la fusió de totes les televisions autonòmiques en un únic canal públic amb una programació comuna amb desconnexions regionals. A més, aquests lobbies privats també pressionen perquè la Corporació deixi de finançar-se amb publicitat, cosa que, per Bassa, “posa en qüestió l’existència mateixa de la Corporació”. I tot plegat en un context on molts membres de la FORTA (Federació d’Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmics) estan a punt de tancar cosa que aboca a TVC a negociar sola amb les majors de Hollywood.
“Tot aquest context”, ha afirmat Bassa, “ha afavorit l’aparició d’un discurs polític que parla obertament de retallar la Corporació”. En aquest sentit, el president del Grup Barnils ha mostrat la seva preocupació perquè a la proposta de llei “el consell pot ser escollit per una majoria absoluta si no s’assoleix el consens de dos terços del parlament en una primera votació”, cosa que també s’estableix a l’hora de nomenar o separar els directius de la televisió i la ràdio. Per Bassa, aquest fet fa que “el futur de la Corporació ja no estigui únicament en mans del Parlament sinó que pot passar, en segona votació, a les mans d’una majoria governamental”.
Per això, Bassa ha tornat a fer referència a la Corporació com una eina estratègica de país i per això ha considerat que “el debat és sobre els riscos que pot patir el model” de la CCMA. Bassa ha finalitzat la compareixença amb la contundent afirmació que “el motor audiovisual més fort de què disposa Catalunya, no hauria de dependre mai del govern de torn. L’eina estratègica de país hauria de dependre sempre i només del Parlament de Catalunya”.
Finalment, David Bassa ha volgut remarcar que en la reforma de la llei de la Corporació s’han de defugir les lluites partidistes per centrar-se en criteris professionals, molts dels quals proposats pels tres Col·legis i el mateix Grup Barnils en la compareixença d’avui.