Un centenar llarg de persones debaten sobre mitjans i poder al seminari organitzat pel Grup Barnils a l’FSCat

01/02/10 at 12:00 am

Més d’un centenar de persones van omplir de gom a gom la sala que va acollir el seminari que presentava el Grup de Periodistes Ramon Barnils al Fòrum Social Català el dissabte 30 de gener.

La proposta que feia el GPRB era reflexionar a l’entorn de “Qui vigila els que vigilen el poder?”. L’objectiu era presentar als moviments socials l’observatori crític del mitjans Media.cat (impulsat pel GPRB) i debatre sobre el paper dels mitjans de comunicació en la societat actual i la relació que mantenen amb els poders.

Al seminari hi van participar el professor de la UAB Xavier Giró (i autor d’un informe de Media.cat), el periodista del GPRB Roger Palà (autor d’un altre informe de Media.cat) i com a moderadora la periodista també del GPRB Laia Altarriba.

El centenar llarg de persones que es van encabir dins la sala del seminari, van participar activament en el debat posterior. La majoria van exposar el seu neguit per la dificultat de donar ressò a les seves reivindicacions i propostes a través dels mitjans de comunicació de masses. D’altres assitents van apuntar que els moviments sovint no utilitzen estratègies adequades per relacionar-se amb els periodistes.

La majoria de persones que van participar al debat va coincidir ensubratllar que la precarietat laboral que pateixen molts periodistesels col·loca en una situació d’inestabilitat que els posa moltesdificultats a l’hora de tenir temps per treballar els temes i dediscutir amb els seus caps per tal de publicar notícies generades pelsmoviments populars o per donar veu a punts de vista alternatius alsoficials.

Pel professor Giró (que forma part de l’Observatori de la Cobertura dels Conflictes),el que han d’intentar els moviments socials és trobar el que ellanomena “escletxes”, és a dir, espais dins dels mitjans que puguin serreceptius a donar-los veu. A més, va reconèixer que tots aquestscol·lectius, a l’hora d’encarar-se als poders, necessiten tenir moltesmés proves que els mateixos poders per defensar la seva teoria, i vaespperonar els presents a la sala a treballar en aquest sentit.

Més de 3.000 persones participen a l’FSCat

Al llarg del cap de setmana, fins a 3.000 persones van assistir ales diverses activitats que els moviments socials catalans hanorganitzat en el marc de l’FSCat a la Universitat de Barcelona.

Fins a 100 seminaris, tallers, exposicions i activitats culturalshan conformat el programa de l’FSCat amb l’eix compartit de plantarcara i crear alternatives a l’actual crisi del sistema capitalista.

>> En aquest vídeo elaborat per Okupem les Ones podeu veure un moment del debat (al minut 1:09): Fòrum Social Català 2010