Presentació del darrer informe de Media.cat a Tortosa

23/03/11 at 12:01 am

La biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ha acollit, aquest dimarts 22 de març, la presentació del nou informe de l’Observatori Crític dels Mitjans, Media.cat,que porta per títol ‘Anàlisi del tractament en la premsa catalana de la candidatura d’Ascó per acollir un magatzem de residus nuclears’. La presentació ha anat a càrrec Joan Vila, president del Grup Barnils, el promotor, junt ambla Fundació ESCACC, de Media.cat, Dani Camon i Sílvia Martín, els autors de l’informe, i l’enginyer nuclear, expert en energies renovables, Pep Puig.

L’acte ha començat amb unes paraules introductòries de JoanVila que ha fet un repàs de la tasca de Media.cat fins a arribar a aquest tretzè informe. Seguidament el periodista Dani Camon i l’ambientòloga, Sílvia Martín, han explicat l’acurada metodologia que han emprat per analitzar les quatre capçaleres impreses de Barcelona (La Vanguardia, l’Avui, El Periódico iEl Punt) i el seu tractament sobre la candidatura d’Ascó al Magatzem Temporal Centralitzat (MTC).

Les conclusions de l’informe han volgut analitzar diferents aspectes de les notícies. En l’anàlisi de la cobertura, l’estudi conclou que el diari El Punt és el que va tenir una cobertura més àmplia de la notícia, tant pel que fa a la longevitat temporal com al volum de peces publicades. El diari Avui, però, supera els tres altres rotatius a l’hora d’obrir portada amb l’MTC i és el que més fotos publica sobre la notícia. El Periódico, per la seva banda, és el diari que més informació rellevant publica sobre el cementiri nuclear. De fet, els autors han qualificat que la importància que les quatre capçaleres han donat a la notícia és de ‘grau mitjà’, és a dir, el volum de les informacions ha tingut un mitjana de dos o tres columnes més alguna foto en tots els diaris.

Pel que fa a l’ideari dels diaris, els autors han constatat que pràcticament el 41% de les notícies són peces neutrals i, per tant, no es posicionen clarament ni a favor ni encontra que l’MTC es situï a Ascó. El 32% de les notícies, però, destil·len un ideari favorable al magatzem i un 25% de les peces se’n mostren contràries. El diari que abandera aquesta visió oposada de l’MTC és bàsicament el Punt. En aquest sentit, Camon i Martín han volgut senyalar la càrrega ideològica de les paraules a l’hora d’estar a favor o en contra d’aquesta candidatura. En el 75%de les peces on s’usava l’expressió ‘cementiri nuclear’ la notícia es mostrava en contra de la seva instal·lació. En canvi, en el 73% de les peces on s’usava el terme ‘magatzem nuclear’, la notícia desprenia un ideari favorable. Amb tot, Camon ha destacat les més de 60 denominacions de MTC que s’han trobat al llarg dels nou mesos d’anàlisi de la premsa catalana (desembre de 2009 fins a agost de 2010).

Els autors també han remarcat la forta presència de fonts polítiques, no només a l’hora de motivar la notícia sinó també pel que fa a fonts consultades pels periodistes. Els autors han considerat preocupant aquesta dada i han constatat que “fent màniga ampla” això només deixava el 40% de les peces per parlar de medi ambient. D’aquestes,només un 3% s’han considerat notícies ambientals de rellevància alta, és a dir,només 10 notícies van aportar informació completa sobre els efectes ambientals de l’MTC. El Punt i El Periódico són els dos diaris als quals van aparèixer més notícies ambientals, en contrast amb la Vanguardia, que no va publicar-ne ni una.

Finalment, Pep Puig ha volgut explicar, mitjançant un power point titulat ‘El problema dels residus’, com s’organitzen els MTC, quines substàncies es desprenen dels processos per generar energia nuclear i què se’n fa d’elles. Puig ha volgut recomanar el darrer informe sobre l’estat de la industria nuclear en el món com a interessant font per saber més del tema. Pep Puig ha remarcat que tots els elements de la cadena del combustible nuclear genera residus que s’han de tractar, tals com l’U-235 (urani) i el PU-239 (plutoni). El perill radioactiu d’aquests dos elements és molt alt, hadit Puig, i ha ficat com a exemple que la inhalació d’una partícula de PU-239provoca un 100% de càncer. Puig també ha contrastat les diferències entre els Magatzems Temporals Centralitzats i els Individuals, però ha sentenciat que la seva postura advoca més pel tancament de totes les centrals i per l’aposta ferma per les energies renovables.