Preocupació pel salt a la TDT en l’articulació de la comunitat lingüística
23/09/09 at 12:00 am
Com garantir que els canals de TVC arribin a tots elscatalanoparlants quan es faci el salt a la TDT? Quin paper han de jugarles emissores de la Generalitat de Catalunya en la vertebració del’espai català de comunicació?
Per respondre aquesta preocupació, el Grup de Periodistes RamonBarnils va organitzar una taula rodona el dijous 17 de setembre sota eltítol: “Televisió nacional o televisions regionals? El paper de TV3 enla construcció de l’espai català de comunicació”.
El diagnòstic preocupa arreu dels Països Catalans: des del gener de2007 que hi ha tres comarques valencianes que no poden aquest canalpúblic; a finals d’any a la Franja de Ponent i a la Catalunya Nords’apagarà l’arribada de TV3; a les Illes Balears enlloc de veure totsels canals de TVC només en rebran un: TV3cat (un canal amb una graellaadaptada a les restriccions legals de les emissions interancionals i enaltres autonomies).
A la sala d’Òmnium Cultural que va acollir la taula rodona hi haviaunes premisses bàsiques compartides: que una comunitat lingüstícanecesssita elements d’articulació, que actualment els mitjans decomunicació de masses juguen un paper central en aquesta cohesió i que,al nostre país, el paper de TV3 per a la identificació del parlant ambel conjunt de l’àmbit lingüístic ha estat central.
Com mantenir, doncs, aquesta cohesió de la comunitat lingüística?Les respostes ja eren diverses. D’una banda, el president de l’ObraCultural Balear (OCB), Jaume Mateu, i el coordinador d’Acció Culturaldel País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, compartien el convenciment quela solució és la plena legalització de les emissions de TVC (aixòsignifica de tots els canals d’aquesta emissora: TV3, k3, 33, 3/24 i300) per a tota la comunitat lingüística.
És precisament perquè TVC arribi a tot el territori nacional que OCBi ACPV impulsen la campanya que acaba d’arrencar per tal que s’aproviuna llei estatal que ho garanteixi. La Iniciativa Legislativa Popular“Televisió sense Fronteres” s’ha presentat aquest mes de setembre idurant sis mesos intentarà aconseguir mig milió de signatures perportar-les al Congrés espanyol dels diputats.
Les institucions: entre la voluntat i la possibilitat
A la taula també hi van participar dos representants institucionals: elsecretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya,Carles Mundó, i la directora general de Comunicació del Govern Balear,Gina Garcías. Tots dos van coincidir amb els representants de lesentitats civils que els parlants que compartim la mateixa llengua hemde tenir mitjans de comunicació compartits, però van matisar el papercentral que ha de tenir TV3 per aconseguir-ho.
En aquest sentit, per Gina Garcías, no es pot oblidar que “estem enun procés de canvi molt ràpid on les televisions generalistes tenencada vegada menys pes”. És per això que va alertar que no es pot pensarque TV3 “és en exclusiva l’element articulador de l’espai decomunicació i cultura catalana”. Segons la representant del GovernBalear la solució és caminar cap a reforçar els intercanvis, laproducció compartida de programes i la compra conjunta de productesculturals entre TV3 i IB3.
Carles Mundó va confirmar aquesta bona entesa entre el governprincipatí i el govern balear, i va explicar que “és un camí que jas’ha començat a caminar”. Va voler afegir, però, que la Generalitat deCatalunya manté el compromís “d’assegurar l’arribada de tots els canalsa tots els territoris, ja sigui canviant la legislació ointerprentant-la fins al límit”, però va afegir que no depèn nomésd’ells: “Al País Valencià no ens podem equivocar d’enemic, si el Governvalencià volgués que es veiés ja s’hauria resolt”.
Forçar la legalitat
Pels representants de l’OCB i ACPV, però, l’objectiu demantenir la cohesió de la comunitat lingüística justifica que, si cal,es forci la legalitat. Conscients que no ho pot fer una instituciópública, sí que van demanar als representants dels governs autonòmicsmajor complicitat.
Toni Gisbert, adreçant-se a Mundó, va lamentar que el Governprincipatí ha pecat massa de pensar que amb les institucions n’hi hauràprou.
Jaume Mateu va afegir que no es pot confiar només en la bonavoluntat de l’actual Govern balear, ja que el retorn del PP podriasuposar un retrocés de nou per a la llengua a IB3. És per això queMateu reivindica la recepció íntegra de tots els canals de TVC a lesilles, ja que és “l’única cadena pública en català que té garantida lacontinuïtat íntegra en la llengua del país”.
La Franja no vol quedar desconnectada
Tot i que el País Valencià i les Illes Balears, per volum de població,acostumen a protagonitzar els debats sobre TV3 més enllà del Principat,la Franja de Ponent es troba també amb una situació similar a la delsvalencians, ja que amb el pas a la TDT deixarà de rebre TVC.
És per això que els organitzadors havien convidat a la primera filauna representant de la Junta directiva de l’Institut d’Estudis del BaixCinca, Susanna Barquín. Aquesta entitat és la que s’està movent perevitar quedar-se desconnectats a nivell televisiu de la resta del país.Barquín va reivindicar que volen poder continuar veient tots els canalsde la televisió catalana, i que encara no s’ha arribat a cap solució.Des de la taula, Carles Mundó va expressar “el compromís delsresponsables de la Generalitat per fer possible aquesta demanda”.