15 Accions per un periodisme digne. Assemblea oberta de periodistes

28/11/17 at 11:03 am

L’Assemblea Oberta de Periodistes celebrada el passat 11 de novembre va acabar amb un document de 15 accions a dur a terme per un periodisme digne. Al text s’estableixen les transformacions necessàries perquè es pugui garantir a la ciutadania el seu dret a una informació de qualitat. Les conclusions són públiques a la web de periodigne.cat. El document de les propostes de l’Assemblea Oberta de Periodistes subratlla que els i les periodistes que hi van participar van mantenir un “debat molt viu per definir les accions necessàries per oferir a la societat un periodisme digne, que posi fi a la precarietat laboral creixent, que recuperi la confiança de la ciutadania i que superi tota mena d’estereotips discriminatoris que empobreixen la informació.”

L’acte, celebrat a la seu de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), va estar coorganitzat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Diverses entitats de periodistes van impulsar aquesta assemblea per debatre obertament els principals problemes de la professió, com la precarietat laboral, el descrèdit de la professió, les discriminacions de gènere i altres qüestions de la feina dels periodistes.

L’objectiu va ser elaborar un decàleg (“15 accions per a un periodisme digne”) amb les reivindicacions i solucions més importants del sector per exigir a les administracions i a qui correspongui les transformacions necessàries perquè es pugui garantir a la ciutadania el seu dret a una informació de qualitat.

La iniciativa va estar coordinada per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), SICOM i Som Atents.

L’Assemblea es va organitzar en dos blocs. El primer va consistir en un treball per tres grups temàtics que van elaborar les propostes en el seu àmbit sobre “La precarietat. La selva laboral del periodisme”, “El descrèdit de la professió: Com podem recuperar la confiança de la societat?” i la discriminació de la dona tant en els mitjans com en els continguts: “La igualtat de gènere en els mitjans i en la informació.”

El segon bloc va consistir en una sessió plenària per aprovar formalment el decàleg. Simona Levi, activista en defensa dels drets civils a la xarxa i periodista, va ser l’encarregada de la cloenda de l’acte.