Més d’una cinquantena d’investigadors publiquen un informe en defensa dels mitjans públics catalans

31/10/12 at 12:30 am

56 investigadors de la comunicació social de diverses universitats catalans acaben de fer públic l’estudi “La necessitat de valorar amb rigor el servei públic de la CCMA i la seva fragilitat”. Presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’estudi destaca “l’error fonamental” de comparar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) amb els mitjans privats i afirma que el que cal és  “avaluar la televisió pública en termes de nivell de credibilitat, de satisfacció i interès amb relació als programes que ofereix i l’audiència acumulada”. Pels signants de l’informe, en aquest temps de crisi és molt important “assegurar l’existència d’institucions comunicatives que no es regeixin per criteris purament mercantils” i alerten que qualificar els mitjans públics catalans de “gegantisme” és obviar la diferent naturalesa de la CCMA.

En aquest sentit i partint de la premissa que la CCMA segueix un model de producció pròpia (i no d’externalització), l’estudi aporta dades comparatives per demostrar que amb 440 milions d’euros de pressupost, “la CCMA competeix amb èxit amb una televisió estatal pública de 1.000 milions d’euros i amb dos grans grups privats de 700 i 840 milions respectivament”. El pressupost de la CCMA s’ha vist reduït un 20% en cinc anys i, tot i així, l’estudi constata que “l’oferta s’ha incrementat amb 3 canals més, i l’audiència de TVC ha crescut un 0,7%” Així mateix, els investigadors també han volgut deixar constància que el pressupost dels mitjans públics catalans està molt per sota de la mitjana europea (a 50 € per habitant i l’aportació pública a 34 € per habitant) i tot i així TV3 es manté com a televisió “més ben valorada per la ciutadania i la considerada més imparcial”.

L’informe conclou que al llarg d’aquestes tres dècades d’existència de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, aquest mitjans han estat “un model d’èxit” i unes “eines fonamentals” de normalització de la llengua catalana i de dinamització de la indústria cultural i audiovisual. Per això, segons els investigadors, és imprescindible “preservar la missió de servei públic de la ràdio i de la televisió a Catalunya” i adverteixen que l’aprimament dels mitjans pública catalans pot posar en perill “el fràgil equilibri actual i generar una espiral de pèrdues de qualitat, d’audiències i d’ingressos que pot acabar destruint, de manera irreversible, el model de la CCMA”.

Llegiu l’informe sencer en aquest enllaç al web de ‘TV3 i Catalunya Ràdio són teves’.

Descarregeu-vos l’informe en pdf: Valorar amb rigor CCMA i seva fragilitat