Més de 5.000 persones signen el manifest a favor de la llibertat de premsa
19/09/17 at 3:43 pm

Més de 5.000 persones entre periodistes, entitats, organitzacions i ciutadania en general han signat, en menys de 24 hores, el manifest “Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats #FreePressCatalonia”. El manifest ha estat elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils juntament amb l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Som Atents, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), el Sindicat de la Imatge (UPIFC), l’Associació Catalana de Premsa Comarcal ( ACPC) i el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya.
A més, el Grup Barnils i les organitzacions han convocat una concentració aquest dijous 21 de setembre a Barcelona, a la Rambla Catalunya 10, a les 8 del vespre. A la concentració es llegirà el manifest a favor de la llibertat de premsa, que ja compta amb més de 5.000 adhesions. Cal destacar, a més, el manifest que també han signat són de mitjans de comunicació i periodistes del País Basc.
Al manifest, el Grup Barnils i les organitzacions adherides denuncien “dinàmiques repressives amb motiu del referèndum de l’1-O en relació als mitjans de comunicació per part dels aparells judicials de l’Estat, sota els auspicis i amb el beneplàcit del govern espanyol.” Per això, exigeixen “la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la feina dels periodistes, empobreixen la qualitat dels mitjans, retallen llibertats i amenacen principis democràtics essencials.”
Igualment, el manifest subratlla com, en els darrers dies diverses associacions professionals han rebut denúncies de periodistes que han estat coaccionats, obligats a identificar-se durant la cobertura d’esdeveniments d’interès públic, pressions a les redaccions i advertiments judicials.
Aquests fets signifiquen “un atac greu i frontal a la llibertat d’expressió i d’informació” –continua l’escrit-, i afegeix: “No es poden erosionar els drets fonamentals de la llibertat d’expressió i d’informació” i els mitjans públics i privats tenen el deure i el dret de treballar amb llibertat per a poder fer-se’n ressò.
Per això, i d’acord amb els principis deontològics, el Grup de Periodistes Ramon Barnils i les organitzacions del manifest exigeixen “la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la (seva) feina, empobreixen la capacitat d’informar amb qualitat, la llibertat dels mitjans per emetre continguts publicitaris, i amenacen drets fonamentals”.
‘Breu guia per a periodistes per a la recta final a l’1-O’
Un altre dels documents elaborats pel Grup Barnils aquestes setmanes en motiu dels esdeveniments de l’1O és la ‘Breu guia per a periodistes per a la recta final a l’1-O sobre el dret a la informació, a la llibertat de premsa i el dret a la intimitat’ per tal que els periodistes puguin exercir la seva professió amb major coneixement dels seus drets. La guia respon a preguntes sobre si es pot obligar a un periodista a esborrar el que hagi gravat o fotografiat, què pot fer si l’obliguen a identificar-se o què fer si porten una notificació a la redacció.
El Mapa de la Censura suma més de 50 actuacions per impedir l’1-O
L’ofensiva contra el referèndum d’independència de Catalunya de l’1 d’octubre ha fet que en els últims dies es multipliquin els casos de limitació de llibertats que recull el Mapa de la Censura (localitzats amb icones en forma d’estrella). Alguns periodistes han estat coaccionats o obligats a identificar-se i hi ha hagut pressions a les redaccions i advertiments judicials.
El Mapa de la Censura és una iniciativa de l’Observatori Mèdia.cat, l’observatori crític dels mitjans del Grup Barnils, per a visibilitzar els casos de censura, d’agressions a periodistes o mitjans i d’amenaces a les llibertats d’expressió i informació.