L’Anuari dels Silencis Mediàtics constata que la repressió ha vingut per quedar-se i que el feminisme encara incomoda els mitjans

14/02/19 at 1:49 pm

Aquest dimecres, 13 de febrer, hem trencat els silencis. La seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha acollit la  presentació de l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics de 2018 als Països Catalans. L’informe posa llum a temes que els mitjans de comunicació van passar per alt l’any 2018 als Països Catalans i reflexiona sobre el tractament de fets destacats. Com cada any, ho fa amb reportages d’investigació, anàlisis d’experts i infografies detallades. Són gairebé una vintena de treballs sobre la persecució de l’independentisme i, en general, de la repressió del dret de protesta en tots els àmbits.

L’Anuari trenca silencis mediàtics pel que fa a l’inici del judici als nou líders independentistes posant sobre la taula les irregularitats comeses fins a desgranar el tractament rebut en mitjans internacionals, espanyols i catalans. Tot plegat, analitzant els casos recollits pel Mapa de la Censura de Mèdia.cat que confirma les pitjors previsions després dels casos detectats el 2017: la repressió ha vingut per quedar-se.

La publicació investiga de nou el sistema penitenciari després de publicar en anys anteriorsreportatges i especials multimèdia sobre suïcidis en règim d’aillament. Enguany, posa el punt de mira en la situació de discriminació que pateixen les dones a les presons i que també han viscut Dolors Bassa i Carme Forcadell. En aquest sentit, s’explica com les preses s’han d’adaptar a un sistema pensat per als homes i viuen un doble estigma per haver fallat en el seu rol tradicional com a dones.

I és que la perspectiva de gènere és present en tot l’Anuari 2018, ja que n’és un dels eixos transversals. Més enllà dels reportatges sobre les dones preses, l’informe presenta treballs sobre el tractament mediàtic del cas de «La Manada», com afectarà a la societat l’efervescència feminista als mitjans, la precarietat de les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària o com la violència masclista és també una violència institucional.

10 anys de l’anomenada «crisi econòmica»

La repressió i el feminisme són dos dels eixos de l’Anuari, però també ho és el fet que el 2018 s’han complert els 10 anys de la caiguda de Lehman Brothers. És per això que l’informe repassa quin ha estat el relat oficial dels mitjans hegemònics per explicar aquesta crisi. Una reflexió acompanyada del reportatge sobre les conseqüències que ha tingut en l’àmbit laboral i com actualment vivim en una economia precària.

Un treball col·lectiu

Aquest rigorós treball de denúncia ha estat possible gràcies als periodistes, experts i estudiants que hi han participat. Coeditat pel Grup Barnils i Pol·len Edicions ha comptat especialment amb el suport de la Fundació Catalunya, com també del Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. També de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de València i la Universitat de Vic.

I també l’informe s’ha publicat amb la col·laboració de les 374 persones que han fet de mecenes en el micromecenetge de l’Anuari Mèdica.cat. Amb les seves aportacions s’ha superat amb escreix l’objectiu inicial de 8.000 euros arribant gairebé fins als 10.800 euros.

En la presentació hi han intervingut Joan Maria Morros, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya, Ferran Casas, president del Grup de Periodistes de Ramon Barnils, i Elisenda Rovira i Víctor Yustres, co-coordinadors de l’Anuari Mèdia.cat.

Web de l’anuari: [aquí]
On trobar-lo [aquí]

Attached Files: