La justícia andorrana espia els mòbils del subdirector i el cap de redacció del Diari d’Andorra
08/02/06 at 12:01 am
La policia andorrana sospitava que algun membre del món políticojudicial filtrava informacions de sotamà al Diari d’Andorra. Per descobrir-ho, no se li va ocórrer altra manera que sol·licitar als jutjats de primera instància, la batllia, la potestat per controlar els registres de trucades dels mòbils personals del subdirector del Diari d’Andorra, Ricard Poy, i del cap de redacció, Toni Solanelles. Diversos jutges van negar-se a les pretensions policials, fins que una, Maria Àngels Moreno, va accedir-hi en part, al gener.
Bernat Ferrer
El seguiment telefònic d’un ciutadà -permès en casos de força major-, s’ha aplicat aquesta vegada amb la mera intenció de descobrir d’on procedien les fuites informatives del món judicial i policial andorrà, violant doblement el dret a la intimitat dels periodistes afectats i, alhora, el seu secret professional. El cas ha generat una forta indignació entre els periodistes, els polítics i la classe judicial del país, tenint en compte la poca consistència dels fets a investigar. Així mateix, obre l’interrogant de si aquesta pràctica s’havia realitzat en ocasions anteriors, ja que ni la justícia ni la policia encara no han notificat els fets als afectats. En la seva editorial, el Diari d’Andorra lamenta: “quan s’intervé un telèfon d’un periodista no hi ha una única víctima. L’agressió, especialment si s’empara en una ordre judicial, és també contra el seu mitjà, contra la professió periodística, contra els drets dels ciutadans a ser informats i contra els drets i les llibertats reconeguts i garantits a la Constitució“. Crida l’atenció que hagi sigut precisament el Diari d’Andorra la víctima del seguiment telefònic, tenint en compte que és un periòdic força mal vist per certes instàncies policials pel seu caràcter independent.
Diferents batlles també han mostrat el malestar pel cas, perquè entenien que no hi havia cap motiu per intervenir les trucades simplement perquè els dos periodistes no estaven acusat de cap delicte, i ni tan sols eren sospitosos, i consideren que s’ha estat vulnerant un dret fonamental dels periodistes sense suficient base legal.