El simposi ‘Ajuts a la premsa a Europa’ crida a no limitar les polítiques de suport a la comunicació al sector audiovisual
21/06/06 at 12:00 am
Les polítiques democràtiques de comunicació arreu d’Europa haurien d’estar obligades a prestar més atenció a la premsa i no centralitzar gran part dels seus recursos en el sector audiovisual. Aquesta ha estat una de les principals conclusions del primer simposi internacional Ajuts a la premsa a Europa, celebrat els dies 20 i 21 de juny a Barcelona, on s’ha debatut la situació actual de les polítiques europees de suport a aquest sector.
Tenint en compte el paper decisiu de la premsa en la configuració de l’opinió pública i en la defensa del pluralisme, la diversitat cultural i lingüística, el simposi ha posat de manifest la necessitat de mantenir i millorar la política d’ajuts cap a aquest sector mediàtic. Actualment a Europa hi ha una situació molt diversa pel que fa a models de subvencions, amb països com el Regne Unit o Alemanya, on existeixen poques línies de suport, que conviuen amb altres casos com Suècia, Noruega i Finlàndia, amb un notable grau d’intervenció estatal, però amb una forta tradició en llibertat de premsa.
El Simposi ha constatat la vigència dels ajuts a la premsa a Europa, malgrat que alguns experts han destacat la necessitat de definir nous models de polítiques de suport al sector, que permetin afrontar els reptes de la nova societat de la informació, garantint la independència entre les empreses i els governs que atorguen les subvencions.
Tendències actuals dels ajuts a la premsa
Tot i la diversitat de models d’ajuts detectats a Europa, existeixen tipologies bastant generalitzades. Les més esteses són les subvencions a publicacions petites i no líders, amb dificultats econòmiques i pocs recursos publicitaris. En aquest grup també s’emmarquen els ajuts a la premsa per motius lingüístics, dirigits a publicacions en llengües minoritàries, que tenen dificultats per subsistir en un mercat en què la seva llengua no permet un desenvolupament igual que les llengües oficials dels mercats on actuen.
Hi ha un altre gran grup d’ajuts comú a diversos països que dóna suport a la qualitat informativa a través de recursos per a contractació de periodistes, corresponsals i per a la formació professional o recerca en premsa.
Entre les polítiques d’ajuts innovadores, han destacat les que fan referència a la promoció de la lectura, subvencions que en aquests moments formen part del debat social sobre la importància que té per a la joventut i per a la societat en general el manteniment d’aquesta pràctica cultural.
- La premsa catalana protesta per la marginació que pateix en la publicitat estatal pel fet d’estar editada en català (Tribuna Catalana)
Arxius relacionats: Conclusions del Simposi