El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar posen en marxa una col·lecció de llibres d’actualitat periodística

19/10/12 a les 10:05 am

Les dues entitats han signat un conveni de col·laboració per engegar una col·lecció de llibres, escrits per membres del Grup, sobre temes d’actualitat periodística, en la línia encetada per l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics. El primer llibre de la col·lecció, a càrrec de la periodista gironina Sònia Bagudanch, parlarà sobre la controvertida trajectòria del jutge Baltasar Garzón i sortirà abans de Sant Jordi.

El conveni, firmat aquest dijous 18 d’octubre pel president del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), David Bassa, i el director-propietari d’Edicions Saldonar, Francesc Gil Lluch, preveu l’edició de dos a tres llibres l’any, sota l’epígraf genèric de Col·lecció Periodistes. El Grup Barnils serà l’encarregat de proposar els continguts i els autors de cada volum. La intenció és buscar temes que siguin d’interès general i d’impacte mediàtic però que, per algun motiu, siguin continguts silenciats o tractats sense prou aprofundiment als mitjans de comunicació convencionals. El GPRB també serà el responsable de redactar el pròleg de cada volum, on s’hi podrà trobar una contextualització i una presentació del tema escollit. Edicions Saldonar, per la seva banda, s’encarregarà de les tasques d’edició, impressió i distribució dels llibres. Els volums tindran unes 100 pàgines i es vendran al preu de 10 euros a la majoria de llibreries del nostre país.

El primer volum de la col·lecció serà un retrat del jutge espanyol Baltasar Garzón que ens desvelarà moltes de les seves facetes ocultes –sobretot pel que fa a les seves actuacions als Països Catalans. El Grup Barnils l’ha encarregat a la jove periodista Sònia Bagudanch, que ja va ser una de les impulsores del documental ‘Operació Garzón contra l’independentisme català’, estrenat fa tant sols uns mesos. El pròleg estarà redactat pel president del GPRB, David Bassa que, amb motiu de la campanya per aconseguir finançament per al documental, reflexionava: “Lluitar contra aquest oblit [el de l’operació político-policial més contundent feta mai per l’Estat espanyol] és de justícia informativa, històrica, democràtica i nacional”. El llibre que encetarà la col·lecció Periodistes, doncs, vol contribuir a desemmascarar els aspectes més foscos de la trajectòria de Garzón, expulsat enguany de la judicatura espanyola.

Edicions Saldonar és una editorial jove però molt activa. Nascuda el 2010, ja compta amb tres col·leccions obertes: Narratives, Íntims i Narrativa blaugrana. Precisament  d’aquí a pocs dies es presentarà el primer volum d’aquesta darrera col·lecció, ‘Kubala!’, una biografia novel·lada del genial jugador del Barça, escrita pel periodista Frederic Porta. La quarta col·lecció d’Edicions Saldonar serà la que iniciarà amb el Grup Barnils i veurà la llum els primers mesos de l’any vinent. El propietari i editor, Francesc Gil Lluch, ha dit que per a ell “és un plaer treballar amb el grup periodístic de referència al nostre país, que treballa en la línia de rigor i investigació que tanta falta ens fa en l’àmbit comunicatiu. Tinc plena confiança que aquesta col·lecció enganxarà als lectors, àvids de saber coses que normalment no troben a la majoria de mitjans”, ha sentenciat Gil Lluch.