El Grup Barnils presenta la tercera edició de l’Anuari Mèdia.cat a Palma amb la taula rodona ‘Silencis mediàtics, són evitables’?

12/09/13 at 6:12 pm

El projecte, impulsat per l’observatori crític Mèdia.cat, treu a la llum els quinze temes més silenciats pels mitjans de comunicació durant l’any 2012

L’espai cultural Can Alcover  de Palma (C. de Sant Alonso, 24) acollirà el proper dimarts 17 de setembre a les 20:00h la presentació de l’Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2012. Per tercer any consecutiu, el Grup de Periodistes Ramon Barnils ha recopilat en un Anuari els quinze reportatges sobre els que considera que són els quinze temes més silenciats pels grans mitjans de comuncació del nostre país durant el 2012. L’acte de presentació es farà amb una taula amb el títol ‘Els silencis mediàtics. Poden evitar-se?’ en què es parlarà de censura, les dinàmiques de redacció que duen a oblidar algunes notícies i autocensura. Hi participaran Sergi Picazo (coordinador de l’Anuari Mèdia.cat i periodisa d’El Punt-Avui), Maria Fuster (periodista, autora d’una tesina sobre el tancament de Televisió de Mallorca), Carlos Garrido (periodista i escriptor), Daniel Canchado (exredactor d’IB3 Televisió) i Enric Borràs (autor d’un dels reportatges i periodista de l’ARA Balears).

Enguany entre els reportatges de l’Anuari Mèdia.cat hi ha ‘Dotze milions per a la seu fantasma de Televisió de Mallorca’, sobre el tracte del Consell de Maria Antònia Munar que va dur a una condemna judicial que s’haurà d’afrontar amb doblers públics per un edifici que no s’ha fet servir mai. L’anuari també inclou un reportatge amb el títol ’10.000 milions de beneficis en plena crisi’ i analitza les divuit de les 40 empreses dels Països Catalans amb més beneficis han aprofitat la reforma laboral aprovada pel govern del PP per anunciar o dur a terme Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO); dels morts sota custòdia policial en comissaries o detencions, la pitjor xifra de l’última dècada a Catalunya, el País Valencià i les Illes i de la trajectòria política i empresarial dels nou ministres de Franco que han sobreviscut a Manuel Fraga, vuit dels quals van participar en governs que van avalar sentències de mort, entre altres temes.

Els darrers tres anys, el projecte de l’Anuari Mèdia.cat ha publicat un total de 45 reportatges periodístics que contenien alguns dels silencis mediàtics que posteriorment han acabat sortint a la llum, com la relació del Duc de Palma, Iñaki Urdangarin i de la família reial espanyola amb el cas Palma Arena, la situació dels drets humans als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), la SICAV de la família Borbó, les xifres del frau fiscal o les inversions dels bancs en producció armamentística. L’Anuari d’enguany s’ha finançat, per segon any consecutiu, a través d’una campanya micromecenatge que ha recollit 9.800 euros a través de la plataforma de crowdfunding Verkami. El finançament ha fet possible l’edició en paper (a través de Pol·len Edicions) i en digital (www.media.cat/anuari), així com la realització de quatre audiovisuals sobre quatre dels temes de l’Anuari d’enguany.

L’Anuari, impulsat per l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat del Grup de Periodistes Ramon Barnils, està inspirat en la iniciativa de periodisme d’investigació dels EUA Project Censored i compta amb el suport del Màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i dels Socials de la UAB, de les Universitats de Vic, València i Pompeu Fabra i del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Palma, 12 de setembre de 2013