El Grup Barnils impulsa el primer observatori del discurs d’odi als mitjans

16/03/17 at 7:29 pm

L’Observatori del discurs d’odi als mitjans analitza les estratègies que fan servir vuit mitjans digitals d’espectre ideològic de dretes per fomentar el discurs d’odi: des dels insults més explícits a tècniques més subtils, com ara la revelació de l’origen, religió, color de pell, ètnia de les persones siguin o no rellevants per la notícia, la tria internacional de notícies que confirmin els prejudicis del mitjà o l’ús de fotografies i vídeos per negativitzar certs col·lectius. El paper dels mitjans digitals analitzats en l’estudi no s’ha de menystenir: són fonts diàries d’opinió i sobretot poden ser una influència per a d’altres mitjans.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’Observatori del discurs d’odi als mitjans de comunicació, elaborat i impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que es presentarà el proper dilluns 20 de març a l’Espai Avinyó, a Barcelona. El treball tindrà continuïtat a partir d’aquell mateix dia en la pàgina web www.discursodimitjans.cat, que funcionarà com a observatori del discurs d’odi als mitjans. L’estudi, que també es podrà consultar a la web, analitza les estratègies discursives que empren vuit mitjans a les seves peces periodístiques en relació al discurs d’odi. Els mitjans escollits són Alerta Digital, Baluarte Digital, Dolça Catalunya, Gaceta, Libertad Digital, Mediterraneo Digital, Ok Diario i Periodista Digital.

L’Estudi Observatori del discurs d’odi als mitjans de comunicació 2016-2017 és una eina per reflexionar sobre els discursos i la construcció ideològica als mitjans. El Grup de Periodistes Ramon Barnils impulsa aquest observatori per fomentar la bona tasca periodística entre els professionals del sector i alhora permetre a la ciutadania una lectura en clau crítica dels mitjans. L’objectiu és detectar si els mitjans de comunicació digitals escollits poden fomentar el discurs d’odi cap a col·lectius potencialment afectats pel racisme-xenofòbia, islamofòbia, antigitanisme i gitanofòbia, i la catalanofòbia.

L’acte de presentació, que porta per títol ‘El prejudici fet notícia. El discurs d’odi als mitjans digitals i les estratègies per combatre’l’, tindrà lloc a l’Espai Avinyó a partir de les set de la tarda. Mar Carrera, la periodista autora i coordinadora de l’observatori, en presentarà les dades principals. Ho farà acompanyada pel periodista d’eldiario.es i president de SOS Racismo Madrid, Moha Gerehou; la co-editora de Mèdia.cat, Elisenda Rovira; el president del Grup Barnils, Ferran Casas, i el Tinent d’Alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens. L’acte és d’accés lliure i gratuït.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una entitat que, entre altres accions, analitza, a través de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, els discursos, la construcció d’imaginaris i els marcs de referència que tenen els mitjans de comunicació del nostre país.