El Grup Barnils es mobilitza per pagar la defensa de Jordi Borràs
24/07/18 at 2:20 pm
Una vintena d’entitats fan front comú per condemnar les agressions a periodistes i professionals de la informació
La campanya vol recollir els 12.000 euros, el cost de la defensa del fotoperiodista
Aquest dimarts al matí una vintena d’entitats, amb el Grup de Periodistes Ramon Barnils al capdavant, s’han reunit a l’Ateneu Barcelonès per condemnar les agressions a periodistes i professionals de la informació i les constants vulneracions de la llibertat d’expressió i del dret a la informació. Un dels principals eixos de la mobilització passa per aconseguir 12.000 euros necessaris per pagar la defensa del fotoperiodista Jordi Borràs després de l’agressió de dilluns de la setmana passada. Borràs sortia de cobrir un acte de l’Ateneu quan un Policia Nacional el va atacar al crit de «Viva España! Viva Franco!». A la roda de premsa de presentació del front comú els portaveus de les entitats han valorat la situació d’excepcionalitat que s’està visquent a Catalunya.
Ferran Casas, president del Grup Barnils, ha exigit que «els cossos policials siguin diligents, tant Mossos d’Esquadra com Policia Nacional”. En el cas de la policia catalana ha destacat que els seus responsables polítics han de ser especialment proacció i no quedar-se en la crítica a la inacció del ministeri de l’Interior. I ha afegit: «En qualsevol democràcia l’odi i la violència són inadmissibles. Quan s’ataca els periodistes encara s’haurien d’encendre més alarmes perquè la democràcia mor en la foscor».
Francesc Canosa, secretari de la junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha assegurat que «hem d’estar propers emocionalment i física a totes les normalitats escamotejades i que s’estan convertint en habitual, que ja porta un acumulatiu d’anys. De vegades oblidem que és la llibertat la que garanteix la democràcia».
Finalment, l’advocada de Borràs, Carla Vall, ha explicat que «en Jordi primer va ser agredit físicament, després judicialment. Aquesta persona a més d’agredir-lo, l’ha denunciat perquè sap que el sistema judicial el tornarà a agredir». I ha afegit que «atacant el Jordi s’està atacant la tasca d’investigació contra la ultradreta».
Davant els dubtes de com anirà el procés, l’equip d’advocades treballa amb «la previsió que durant les properes setmanes el Jordi serà imputat. S’enfronta, entre d’altres, a un possible delicte contra l’autoritat que comporta penes de presó. Tocant-lo a ell es toca el dret a que el Jordi posi llum on el feixisme vol posar ombres».
Gairebé 60 atacs en 11 mesos
El Mapa de la Censura de Mèdia.cat, impulsat pel Grup Barnils, ha comptabilitzat 58 amenaces, intimidacions o agressions a periodistes i mitjans des del setembre de 2017 fins l’actualitat. En els darrers quatre mesos de l’any passat es van comptabilitzar 37 casos mentre que en aquest 2018 n’hi ha hagut 22, 13 dels quals impliquen violència física contra periodistes.
Una vintena d’entitats professionals i de defensa dels drets humans agrupades per la defensa de la llibertat d’expressió
Les entitats que donen suport a la iniciativa són: El Grup de Periodistes Ramon Barnils, Irídia, l’Ateneu Barcelonès, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Cultural, la SICOM, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Novact, Drets.cat, AMIC, SOS Racisme, l’Associació Catalana de Professionals, el Sindicat de la Imatge de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, FundiPau – Fundació per la Pau, Unitat Contra el Feixisme i Racisme, UPIFC i Col·lectiu Ciutadella.
A banda de les entitats hi ha persones que també col·laboren a títol individual, com Jordi Calvís que ha il·lustrat i dissenyat la imatge gràfica de la campanya.
12.000 euros per combatre l’agressió jurídica
L’import que recollirà la campanya anirà destinat a sufragar les despeses judicials: el servei de l’equip d’advocats, diferents pèrits i procurador, a banda de pagar una part important d’impostos. Si se supera la xifra, aniran destinats a casos semblants d’agressions a periodistes i fotoperiodistes.