El Grup Barnils debat al Parlament Europeu la nova regulació europea sobre mitjans de comunicació
31/05/23 at 6:16 pm
La European Media Freedom Act (EMFA) és la proposta de regulació europea per promoure el pluralisme i la independència a l’ecosistema mediàtic europeu
El president del Grup Barnils, Enric Borràs, participa en un debat centrat en com la norma pot servir per defensar la independència editorial i protegir els periodistes
Brussel·les, 31/05/23
Aquesta tarda ha tingut lloc a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les una jornada per debatre sobre el continguts, l’abast i l’impacte de la nova proposta de llei europea sobre la llibertat dels mitjans de comunicació, la European Media Freedom Act (EMFA). El president del Grup Barnils, Enric Borràs, ha estat un dels ponents de la conferència sobre independència editorial i protecció dels periodistes.
Borràs ha qualificat la proposta de la EMFA d’“imprescindible en un moment com l’actual, i amb molts aspectes que la poden fer valuosa”. Però també ha plantejat els possibles efectes i mancances de l’EMFA a l’hora de complir tots els objectius que es marca als territoris de parla catalana i a Espanya i ha identificat la concentració mediàtica com una de les principals amenaces per a la salut democràtica. “Calen mesures per protegir la biodiversitat periodística, que és l’única que garanteix el pluralisme informatiu”, ha dit Borràs.
També s’ha centrat en la transparència de les fons de finançament, una altra de les qüestions clau que es tracta en la proposta de regulació. El president del Grup Barnils ha reclamat que els criteris per repartir ajudes públiques no es basin en visites i audiències, argumentant que això “pot afavorir la difusió de continguts de baixa qualitat i clickbait”. I ha apostat per incloure criteris “enfocats a millorar la qualitat i independència periodístiques”, com ara “l’adhesió a codis deontològics i d’autoregulació que incloguin mecanismes de control, la paritat en els òrgans de direcció o el grau de professionalització de la redacció. I ha afgit que “les exigències de transparència pel que fa al repartiment de publicitat institucional estan més que justificades per combatre l’opacitat i les influències governamentals a la independència editorial”.
D’altra banda, Borràs ha advertit d’altres obstacles en la protecció de l’exercici periodístic, com la manca de protecció dels informadors davant les forces policials. En aquest sentit, ha explicat que “el Mapa de la Censura impulsat pel Grup Barnils ha detectat i contrastat 605 incidents contra el dret a la informació i la llibertat d’expressió als territoris de parla catalana des del 2019 fins ara. Més d’una tercera part, 262, van passar el 2019. D’aquests, 87 van ser agressions físiques, 52 perpetrades per forces policials”. I també ha subratllat que, segons el Mapa, “entre els anys 2020 i 2022, la policia ha causat 3 de cada 10 incidents contra periodistes, la majoria en manifestacions i protestes contra desnonaments”
El president del Grup Barnils també ha alertat de com la legislació espanyola també es pot convertir en un obstacle per a l’exercici del periodisme. “L’exemple més clar és el de la Llei mordassa, que continua vigent i no canviarà amb aquesta proposta de regulació europea”, ha afirmat. Finalment, ha apuntat que “el discurs de l’odi a Espanya, alimentat pel creixement de l’extrema dreta i també per alguns mitjans, ha creat una situació perillosa per al periodisme”, així com l’amenaça creixent dels SLAPPS per als periodistes.
En la jornada, organitzada pel Grup Parlamentari dels Verds Europeus, hi han participat membres d’organitzacions internacionals en defensa de la llibertat d’expressió, com el Centre for European Pluralism and Media Freedom, Article 19, i associacions de periodistes i de mitjans, com la Federació Europea de Periodistes, l’European Independent Media Publishers. La jornada l’ha oberta l’eurodiputada Diana Riba i hi ha assistit també una delegació de membres del Grup Barnils i d’altres associacions del sector periodístic català.