El Grup Barnils comença la campanya de microfinançament per a fer possible l’Anuari 2018

25/10/18 at 7:30 am

L’Anuari dels Silencis Mediàtics es proposa recollir 8.000 euros per destapar temes que els mitjans convencionals han ignorat

El Grup de Periodistes Ramon Barnils comença avui dijous la campanya de microfinançament a Verkami per fer possible l’Anuari dels Silencis Mediàtics del 2018 amb l’objectiu de recaptar 8.000 euros en 40 dies. L’Anuari és una publicació de l’Observatori Mèdia.cat que, des de 2010, treu a la llum cada any temes rellevants que els mitjans de comunicació corporatius del nostre país no han cobert, infrarepresentat o censurat durant l’últim any. En aquesta edició s’inclouran 10 reportatges d’investigació en profunditat fets per periodistes especialitzats en cadascuna de les qüestions i també per estudiants de periodisme de sis universitats que s’inicien així en el món professional.

Campanya micromecenatge Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics 2018

Campanya micromecenatge Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics 2018

Des d’avui i durant els pròxims 40 dies, tothom qui ho vulgui podrà fer una aportació per fer realitat aquest projecte de periodisme d’investigació. Els micromecenes que vulguin invertir en el projecte rebran a canvi diverses recompenses: des d’exemplars de l’Anuari fins a una caixa d’experiències Fem País, una bossa de cotó ecològic amb un disseny exclusiu de Jordi Calvís o una litografia de Gina Serret amb una frase de Ramon Barnils, entre d’altres.

Aquesta serà la vuitena edició de l’Anuari, recollirà els temes silenciats de 2018 i es publicarà a principis de 2019. Des de la primera edició, s’han publicat 91 reportatges d’investigació sobre temes que fins aquell moment eren oblidats o silenciats: els desnonaments a Ciutat Meridiana, la implicació d’Urdangarin al cas Palma Arena, la vulneració de drets en el règim d’aïllament a les presons catalanes o la violència antiindependentista a Catalunya la tardor de 2017, per posar alguns exemples. També inclourà articles d’anàlisi fets per experts per analitzar quin paper ha tingut el periodisme davant els principals esdeveniments socials i polítics de l’últim any.

#EncomanemPeriodisme, el lema de la campanya

Enguany, el lema de la campanya és #EncomanemPeriodisme, amb l’objectiu de visibilitzar com l’Anuari proporciona oportunitats i eines als estudiants per a fer un periodisme crític. Hi participen estudiants de periodisme de  de les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra, de València, de Vic, Ramon Llull, de Lleida i Oberta de Catalunya, que s’hi incorpora aquest any. Un estudiant de cada centre participa en la investigació i redacció dels temes de l’Anuari, acompanyat pels periodistes coordinadors Elisenda Rovira i Víctor Yustres (que l’any passat va col·laborar en l’edició i enguany s’incorpora al projecte com a co-coordinador).

Impulsors del micromecenatge periodístic

Des de 2012 l’Anuari s’ha finançat principalment gràcies al micromecenatge i, de fet, el projecte de Verkami per a finançar l’Anuari el 2012 va ser el primer micromecenatge de periodisme en català. Actualment, després de les set edicions exitoses, és el projecte periodístic en actiu que més diners ha recollit en la seva totalitat en aquesta modalitat de finançament (un total de 61.885 €).

Mèdia.cat, observant els mitjans de comunicació des del 2009

L’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat publica regularment articles d’anàlisi, informes en profunditat i articles d’opinió per analitzar el tractament que fan els mitjans de comunicació de qüestions com la violència, els conflictes polítics o socials, l’ús del llenguatge masclista o xenòfob, l’empobriment de la llengua, la creació d’imaginaris polítics, etc. El Grup de Periodistes Ramon Barnils va impulsar-lo l’any 2009 per treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i d’un espai comunicatiu propi, un dels objectius fundacionals de l’entitat.