El fotoperiodista Isidre García Puntí, absolt

02/04/19 at 6:44 pm

La Generalitat demanava quatre anys de presó al fotoperiodista, que estava acusat d’agredir un mosso d’esquadra durant les protestes pel desallotjament del Banc Expropiat

Autoretrat d’Isidre García Puntí que forma part del projecte “De Cara” .

El fotoperiodista freelance Isidre García Puntí ha estat finalment absolt de les acusacions de la fiscalia i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya – en representació dels Mossos -, que demanaven 4 anys de presó i indemnitzacions que podien anar des dels 40.000 fins als 69.000 euros, en concepte de responsabilitat civil.

La sentència del Jutjat del Penal número 5 de Barcelona ha considerat que no hi ha prou elements per acreditar que el reporter gràfic fos el culpable de les lesions que va patir un mosso d’esquadra de la Brigada Mòbil durant una càrrega policial la nit del 25 de maig de 2016, en el desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia, mentre Isidre García treballava com a fotoperiodista.

Segons les acusacions de la fiscalia i la Generalitat, García Puntí hauria llençat una tanca metàl·lica contra l’agent, que després de les intervencions quirúrgiques, té la incapacitat permanent total pel trencament del taló d’Aquiles de la cama dreta. La defensa del fotògraf, encapçalada per l’advocada penalista Anaïs Franquesa, assegurava que el reporter en cap moment va efectuar cap llançament de cap tanca, ni va agredir a cap agent dels Mossos d’Esquadra ni a cap altra persona, sinó que quan va començar la càrrega policial va apartar-se i va començar a córrer, motiu pel qual demanaven la seva lliure absolució.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Irídia, arran de l’acusació d’Isidre García Puntí i altres casos com el del fotoperiodista Carles Palacio, havien presentat el passat 11 de març el manifest ‘Per la democràcia i contra la censura, prou atacs als i les professionals de la informació!’, per fer un front comú de la professió a l’hora de demanar que cessin les agressions i es respecti el lliure exercici de la professió.

En concret, el manifest vol ser una resposta a les 55 agressions, amenaces o intimidacions a periodistes, fotoperiodistes i mitjans de comunicació que s’han recollit en el Mapa de la Censura dels anys 2017 i 2018 del l’Observatori de Mitjans, Mèdia.cat. Aquestes, sumades als 62 casos de censura a expressions artístiques, acadèmiques o d’altres tipus; als 30 casos de persecució de bloggers, comptes de xarxes socials o de periodisme ciutadà; a les 17 resolucions judicials, actuacions policials o denúncies que poden obstaculitzar la feina dels professionals de la informació, entre molts altres atacs, sumen un total de més de 431 vulneracions de les llibertats d’expressió i del dret a la informació.

Pel Grup és indispensable fer un front comú per a condemnar les agressions, amenaces i vulneracions al lliure exercici de la professió. Els impulsors conviden a signar i compartir el manifest -que ja té gairebé 600 adhesions individuals i col·lectives- i a alertar de qualsevol agressió o vulneració en el gremi a xarxes socials amb l’etiqueta #atacinfo.