El CIC determina que l’article d’E-Notícies sobre l’informe “L’efecte Orriols” de Mèdia.cat vulnera el Codi Deontològic
04/12/23 at 5:23 pm
El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha resolt que l’article publicat per E-Notícies el 27 de juliol passat referent a l’informe de Mèdia.cat “L’efecte Orriols: com els mitjans han blanquejat l’extrema dreta”, vulnera els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic. L’estudi de Mèdia.cat analitzava el blanquejament i la normalització als mitjans de la líder del partit d’extrema dreta Aliança Catalana i ara alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, especialment a la televisió privada 8TV. El CIC considera que E-Notícies fa “una interpretació imprecisa” de l’informe que pot “provocar dany o descrèdit al Grup que publica l’informe”.
El text d’E-Notícies sobre l’informe de Mèdia.cat el qualificava de “manual per a periodistes per silenciar Sílvia Orriols” i feia servir un to opinatiu amb el propòsit d’atacar el Grup Barnils. Per això, el president del grup, Enric Borràs, va presentar una queixa al CIC. L’òrgan va demanar al·legacions a E-Noticies, que no va respondre. Ara el CIC ha resolt la queixa donant la raó al Grup Barnils perquè considera que el text d’E-Notícies vulnera els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic.
En relació al primer criteri vulnerat, que fa referència a informar de manera acurada i precisa, el CIC recorda que “els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets”. I apunta com “el text publicat per E-Notícies expressa una opinió o una interpretació que no té una base real”. Assegura que “té un vocabulari més proper a l’opinió” i que “utilitza com a sinònims paraules que no ho són”. Posa d’exemple que es parli de “manual” quan es tracta d’un “informe”. El CIC també es refereix a l’afirmació de “silenciar Sílvia Orriols”: subratlla que “l’informe no parla de silenciar la política en qüestió ni d’evitar que parli o que expressi les seves idees, sinó de la cobertura que es dona a la seva campanya des dels mitjans”.
L’òrgan també constata que “l’informe no és un atac personal” a Orriols, ni “un document d’adoctrinament com podria suggerir el terme ‘manual’, sinó un informe, que analitza l’estat de la qüestió de la relació dels mitjans amb l’extrema dreta en el món en general i la situació de Catalunya en particular”.
El segon criteri del Codi Deontològic que vulnera l’article fa referència a evitar perjudicis per informacions sense prou fonament. El CIC considera que “en el cos del text de E-Notícies no es fa una clara distinció entre les informacions i les opinions i s’expliquen les coses amb expressions que impliquen valoracions i que no són fets objectius”. Posa d’exemple el fet de qualificar el Grup de Periodistes Ramon Barnils com “una associació que, en línies generals, es dedica a donar lliçons sobre periodisme”. El CIC ho entén que “té unes clares connotacions que poden provocar un descrèdit al grup a què es refereix”. També se citen altres comentaris valoratius com les expressions “prediquen”, “no van ser capaços” o “donen lliçons”. Per tot plegat, el CIC considera que es fa “una interpretació imprecisa del que hi ha a l’informe” que pot “provocar dany o descrèdit al Grup que publica l’informe”.
El CIC també fa referència al conjunt de reflexions que va publicar el mateix CIC al juny sobre el tractament mediàtic de l’extrema dreta. En aquestes recomanacions, s’hi reconeixia “la llibertat que té tot mitjà de comunicació, en especial els de proximitat, per decidir com tractar des del punt de vista informatiu aquestes formacions” i advertia com des del mateix CIC consideraven que “la ultradreta no es pot tractar com una ideologia més perquè té efectes destructius sobre la convivència, representa l’exclusió d’una part de la societat; fomenta el discurs de l’odi; el sentiment de por, i el menyspreu de la veritat”. Per tant, l’òrgan ja apuntava com en el cas de l’extrema dreta “no es poden aplicar els criteris de neutralitat informativa perquè els seus postulats afecten la mateixa essència de la democràcia i els drets humans”.